Високі темпи соціально-економічного розвитку населення планети призвели до серйозних змін в якості харчування людини. За даними ВООЗ істотно збільшився відсоток дієтичних калорій, одержуваних з насичених жирів і жирних кислот омега-6, і знизився відсоток калорій, одержуваних з жирної кислоти омега-3 (1). Цей дисбаланс призвів до припущень, що такі зміни в дієті можуть бути причиною зростання психологічних проблем і депресії серед населення.

купити омега-3

Незамінні поліненасичені жирні кислоти називають «незамінними», тому що вони не можуть бути синтезовані людським організмом (2). Омега-3 та омега-6 жирні кислоти складають два основних сімейства незамінних жирних кислот. Омега-3 являє собою α-ліноленову кислоту і її метаболічні похідні –ейкозапентаєнову кислоту (EPA), і докозагексаєнову кислоту (DHA). Хоча організм людини й здатний перетворювати незамінні жирні кислоти в EPA і DHA за допомогою ферментів, цей процес неефективний і не може задовольнити потреби матері та плоду в DHA (3).

Важливо! Достатня кількість DHA в грудному молоці є важливим фактором збалансованого харчування протягом перших двох років розвитку дитини. Численні дослідження показують, що навіть підвищений рівень DHA в грудному молоці корисний як для матері, так і для дитини.

Однак, внаслідок високих витрат і потреб вагітні жінки схильні до ризику зниження рівня DHA. Вважається, що цей відносний дефіцит жирних кислот відіграє роль у психічному здоров'ї матері під час вагітності та в післяпологовий період (4). Тому, інтерес до вивчення ролі омега-3 для вагітних в профілактиці та лікуванні перинатальної й постнатальної депресії зростає з кожним днем.

Риб'ячий жир і післяпологова депресія

Післяпологова депресія – це досить поширений розлад, який може привести до нездорової взаємодії матері та дитини, в тому числі й до потенційно поганого розвитку в ранньому дитинстві. За оцінками вчених, захворювання може вражати до 10-15% жінок в перші три місяці після народження малюка.

Наприклад, вченими з Норвегії було проведено дослідження про можливий зв'язок низьких рівнів омега-3 у жінок на пізніх термінах вагітності та високих рівнів післяпологових депресивних симптомів. Жінкам під час вагітності визначали статус жирних кислот, а потім через 3 місяці після пологів визначався рівень депресивних симптомів за допомогою Единбурзької шкали післяпологової депресії. Отримані результати правдиво підтвердили припущення фахівців (5). І таких досліджень, які підтверджують вплив омега-3 на психічний стан жінок в післяпологовий період за останнє десятиліття безліч.

Оскільки низький індекс омега-3 під час вагітності може бути пов'язаний з найвищою частотою симптомів депресії після пологів, слід збільшити споживання морепродуктів або добавок омега-3 під час і після вагітності.

Чи можна риб'ячий жир матерям що годують чи ні?

Звичайно так, омега-3 і риб'ячий жир для вагітних і жінок що годують вкрай необхідний, але є ряд несприятливих факторів, які наражають на небезпеку маму і її майбутню дитину. Занепокоєння з приводу безпеки риб'ячого жиру пов'язане з природним вмістом ртуті в рибі.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) рекомендує вживати 200-300 грам різних морепродуктів з низьким вмістом метилртуті на тиждень під час вагітності або годування дитини грудьми.

Хоча багато видів риби є відмінним джерелом омега-3, дієтологи не рекомендують жінкам дітородного віку та особливо вагітним і жінкам що годують вживати в їжу рибу з високим вмістом ртуті, таку як риба-меч, акула, королівська макрель і кахельна риба. Ці представники, за даними Агентства з охорони навколишнього, можуть погано впливати на розвиток мозку дитини, зору, а також розвиток психічних і рухових навичок.

FDA випустив неймовірно корисний і зрозумілий посібник з вибору риби з низьким вмістом ртуті!

купити омега-3

Додаткові джерела омега-3 при грудному вигодовуванні, що містять EPA і DHA, безпечні, якщо дози не перевищують 3000 мг на день. Однак це не означає, що ви повинні приймати 3000 мг на день. Найкраще поговорити зі своїм лікарем про те, яка кількість омега-3 EPA і DHA вам підходить.

Варто знати! Під час вагітності та годування груддю безпечно приймати тільки якісний риб'ячий жир. Виробник риб'ячого жиру повинен мати можливість надати дані результатів незалежних лабораторій, які показують рівень чистоти їх риб'ячого жиру.

Які продукти містять Омега-3 жирні кислоти?

Кращі джерела EPA і DHA – це холодноводна риба:

  • Лосось
  • Тунець
  • Сардина
  • Анчоус
  • Оселедець

Багато людей обґрунтовано стурбовані вмістом ртуті та інших токсинів в рибі, особливо під час вагітності. З цієї причини очищений риб'ячий жир часто є найбезпечнішим джерелом EPA і DHA.

Відомо, що лляна олія теж містить омега-3 поліненасичені жирні кислоти. Це дійсно так, але насіння льону містять омега-3 з коротким ланцюгом, ALA (альфа-ліноленову кислоту), яка відрізняється від довголанцюгових EPA і DHA, необхідних організму для оптимального здоров'я і розвитку. Тому риб'ячий жир – більш надійне джерело таких цінних жирних кислот.

Список вітамінів при годуванні груддю

Кращі вітаміни для мам що годують природно, є кращими й для дитини. Разом вони повинні формувати структуру раціону матері та допомагати дитині рости міцною та здоровою, наскільки це можливо.

Основні вітаміни під час годування груддю

Назва Добова норма Джерело
Вітамін К 92 мкг Шпинат, броколі, соєва олія, капуста, цвітна капуста, листя салату
Біотин 35 мкг Яйця, сир, риба, малина і майже всі види горіхів, цвітна капуста, солодка картопля, полівітаміни
Вітамін Е 20 мг Соняшникова олія, горіхи, такі як фундук, арахіс, авокадо, добавки вітаміну Е
Вітамін Д 16 мкг Жирна риба, яйця, сир, соєве молоко, добавки вітаміну D, апельсиновий сік
Вітамін С 130 мг Лимон, помідор, апельсин, ківі, гуава, цибуля, часник, мультивітаміни
Фолієва кислота 520 мкг Сочевиця, буряк, рис, молоко, пшениця, зелені листові овочі, препарати фолієвої кислоти, полівітаміни
Вітамін B6 3 мг Крупи збагачені, риба, сливи, банан, морква, полівітаміни
Вітамін B5 8 мг Бобові, цвітна капуста, насіння, солодка картопля, сир, полівітаміни
Вітамін B3 18 мг Кунжут, арахіс, молоко, яйця, м'ясо птиці
Вітамін В2 2 мг Коричневий рис, мигдаль, шпинат, броколі, гриби, мультивітаміни
Вітамін B12 3 мкг Продукти тваринного походження, такі як м'ясо, риба, яйця тощо, мультивітаміни
Вітамін B1 1,5 мг Коричневий рис, соя, яйця, бобові, зелений горошок, масла насіння, мультивітаміни, харчові добавки
Вітамін А 1500 мкг Риба, печінка, картопля, морква, абрикоси, масло печінки тріски, добавки вітаміну А

Порівняльна таблиця препаратів

Препарат Дозування Порція Форма випуску
Більше ДГК, пренатальні капсули з лимонним смаком, Minami Nutrition, 60 гелевих капсул 640 мг 1 капсула Гелева капсула
Супер чиста пренатальна докозагексаєнова кислота, Smart Essentials, Rainbow Light, 60 гелевих капсул 308 мг 1 капсула Гелева капсула
Пренатальні вітаміни з ДГК, Pre-Natal Multivitamin with DHA, Now Foods, 180 гелевих капсул 340 мг 3 капсули Гелева капсула
Пренатальна холемега, New Chapter, 500 мг, 90 гелевих капсул 520 мг 4 капсули Гелева капсула
ДГК для вагітних, формула без ароматизаторів, Nordic Naturals, 180 гелевих капсул 830 мг 2 капсули Гелева капсула

Джерела

  1. Gomez Candela C, Bermejo Lopez LM, Loria Kohen V. Importance of a balanced omega 6/omega 3 ratio for the maintenance of health: nutritional recommendations. Nutr. Hosp.26(2),323–329 (2011)
  2. Davis-Bruno K, Tassinari MS. Essential fatty acid supplementation of DHA and ARA and effects on neurodevelopment across animal species: a review of the literature. Birth Defects Res. B Dev. Reprod. Toxicol.92(3),240–250 (2011)
  3. Haggarty P. Fatty acid supply to the human fetus. Annu. Rev. Nutr.30,237–255 (2010)
  4. Lumia M, Luukkainen P, Tapanainen H et al. Dietary fatty acid composition during pregnancy and the risk of asthma in the offspring. Pediatr. Allergy Immunol.22(8),827–835 (2011)
  5. Markhus, M. W., Skotheim, S., Graff, I. E., Frøyland, L., Braarud, H. C., Stormark, K. M., & Malde, M. K. (2013). Low omega-3 index in pregnancy is a possible biological risk factor for postpartum depression. PloS one, 8(7), e67617. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0067617