Організм людини вимагає підтримки імунітету, особливо в міжсезоння. Щоб протистояти вірусам, йому потрібно підживлення з вітамінів, мінералів і амінокислот, або БАДи. Це харчові добавки, які представляють собою сукупність поживних речовин, добутих із харчових джерел. Вони забезпечують енергією, генерують життєво важливі процеси в організмі, такі як метаболізм, синтез ряду гормонів, ріст клітин тканин.

Не кожен БАД може бути корисний. На ринку все частіше зустрічаються добавки, виготовлені кустарним способом. Важливо купувати тільки маркований продукт від надійних виробників. В інтернет-магазині Dobavki.ua представлено якісні сертифіковані БАДи. Каталог магазину налічує понад 40 тисяч позицій, які можна розділити на такі категорії:

  • натуральні біодобавки;
  • косметика по догляду за тілом;
  • спортивне харчування;
  • вітаміни для вихованців;;
  • корисні продукти для дітей.

До кожної одиниці додається інструкція з корисним складом, показаннями і протипоказаннями.

Dobavki пропонує своїм покупцям знижки від 10 до 85% і безкоштовну доставку в будь-який куточок України сервісом «Укрпошта». Крім того, в магазині часто проходять акції на сезонну продукцію. В асортименті акційних товарів є багато позицій, зокрема й вітамін С, користь якого вивчається протягом вже декількох століть. Про нього і йтиметься в даній статті, що заснована на фактах медичних дослідженнях і має лише рекомендаційний характер.

Вітамін С і аскорбінова кислота: різниця

Аскорбінова кислота – це органічне з'єднання з формулою C6H8O6. Має форму білого кристалічного порошку, кислий смак і швидко розчиняється в воді. Речовина необхідна організму людини для нормального функціонування сполучної і кісткової тканин. Антиоксидант відповідальний за відновлення метаболізму.

Біологічно активним ізомером у складі аскорбінової кислоти є вітамін С.

купити вітаміни

Вітамін С: користь і шкода

Вітамін С, або L-аскорбінова кислота — органічна сполука, до складу якої входять кисень, вуглець і водень. Відноситься до водорозчинних вітамінів, які добувають з харчових джерел. Не синтезується людським організмом, тому є важливим дієтичним компонентом. Вітамін С є антиоксидантом і захищає життєво важливі білки, ліпіди і ДНК від ушкодження і окислення.

Важливо! Ще кілька століть тому вчений, доктор британського флоту Джеймс Лінд займався дослідженням цинги – захворювання, яке веде до ослаблення організму, виснаження м'язової тканини, кровоточивості ясен і випадання зубів. При важкій формі цієї недуги може бути летальний наслідок. Після ряду спостережень Лінд прийшов до висновку, що для запобігання цьому захворюванню в раціоні харчування обов'язково повинен бути вітамін С.

Після численних суперечок навколо вітамінів, зокрема їх впливу на зменшення ризику багатьох захворювань, вченими Національного інституту здоров'я був ретельно вивчений вітамін С, властивості якого, згідно з їхніми дослідженнями, виконують такі основні функції в організмі:

  1. забезпечують біосинтез колагену, що грає важливу роль у відновленні шкірної тканини і загоєнні ран;
  2. допомагають запобігти або уповільнити розвиток онкологічних, серцево-судинних захворювань і артриту;
  3. покращують засвоєння заліза, присутнього в рослинних продуктах харчування.

Аскорбінова кислота: користь і шкода

Користь аскорбінової кислоти особливо істотна при таких хворобливих станах людського організму, як:

  • отруєння чадним газом;
  • геморагічний діатез;
  • гостра променева хвороба;
  • гепатит;
  • інфекційні захворювання;
  • рани і пошкодження шкіри;
  • вікова катаракта.

За словами докторів наук Єви Мадрид і Рамона Руеде, аскорбінова кислота необхідна активним і пасивним курцям для зниження ризику виникнення раку легенів.

Аскорбінова кислота додана в багато зразків БАДів, які завдяки такому складу забезпечують організм енергією, необхідною для активних людей.

Кислота додається в косметичні продукти по догляду за шкірою. Завдяки своєму складу з вітаміном С, підвищується пружність шкіри, уповільнюється процес її старіння.

Відносно того, чи має аскорбінова кислота шкоду, то надмірне вживання органічної сполуки сприяє руйнуванню вітаміну В12 і підвищує концентрацію сечової кислоти в крові.

Як підтверджують дослідження клініки Мейо, якщо цією речовиною зловживає вагітна, у новонародженого може з’явитися гіпервітаміноз, який проявляється такими ознаками:

  1. нудота і блювота;
  2. спазми, розлад роботи ЖКГ;
  3. біль у суглобах;
  4. втрата апетиту.

У яких продуктах шукати

Вітамін С можна знайти в фруктах, таких як ківі, апельсин і лимон, а також в овочах броколі, салатному перці, шпинаті і капусті. Але кількості елементу не завжди достатньо для підтримки здоров'я організму. Особливо людям, які займаються спортом. Щоб заповнити нестачу, рекомендується приймати харчові добавки, що містять вітамін С.

купити вітамін с

Профілактика

Проведені дослідження доводять: щоденне споживання вітаміну С має бути збалансовано. Це відображено в сучасних рекомендованих дієтичних нормах.

Артлит Арнансон, доктор медичних наук, встановив 7 основних властивостей біодобавок, що містять цей корисний елемент:

Зниження кров'яного тиску Звужуються кровоносні судини, які відповідають за відтік крові від серця. Це допомагає стабілізувати артеріальний тиск у людей, що страждають на гіпертонію.
Зменшення ризику серцево-судинних захворювань За рахунок зниження тригліцеридів і поганого холестерину у людей, які щодня вживають добавку з вітаміном С.
Зниження рівня сечової кислоти в крові Допомагає запобігти такому захворюванню суглобів, як подагра.
Профілактика розвитку хронічних захворювань Завдяки своїм антиоксидантним властивостям вітамін зміцнює захисні функції організму, підвищує його здатність боротися з запаленнями.
Заповнення дефіциту заліза 100 г вітаміну С допомагає організму засвоїти залізо на 67%: вітамін перетворює цей елемент в форму, що легше засвоюється. Ця особливість корисна людям, які не вживають м'яса.
Підвищення імунітету Вітамін С в організмі сприяє створенню білих кров'яних тілець, які захищають від інфекцій. Виконуючи функцію антиоксиданту, вітамін зміцнює шкірні бар'єри і прискорює процес загоєння ран.
Поліпшення пам'яті і активності мислення Вживання добавок допомагає людям з деменцією — хворобі, при якій погіршується пам'ять і сповільнюється мислення. Активний антиоксидант здатний зменшити симптоми цього захворювання, а також стабілізувати роботу центральної нервової системи.

Денна норма вітаміну С

Компанія MSD розрахувала добові норми споживання вітаміну С. В організмі чоловіка міститься більший відсоток води і безжирової маси, ніж у жінки. У зв'язку з цим добова норма споживання вітаміну С у чоловіків вища – 90 мг, тоді як норма для жінки – 75 мг.

Були також встановлені прийнятні норми вітаміну для дітей і підлітків:

  • від 1 до 3 років — 15 мг в день;
  • від 4 до 8 років — 25 мг в день;
  • від 9 до 13 років — 45 мг в день.

У таблицях довідника MSD простежується різниця в дозах вживання вітаміну С і для підлітків: для дівчаток — 65 мг в день; для хлопчиків —75 мг.

Але були й інші версії з приводу необхідної добової норми цієї корисної речовини. Лауреат Нобелівської премії в галузі хімії Полінг Лайнус рекомендував вживати вітамін С 1000 мг, користь якого була доведена на його особистому досвіді. Він стверджував, що тільки високий вміст антиоксиданту дозволить організму справитися з важкими недугами, такими як цукровий діабет, рак, катаракта. Його ствердження не були схвалені одноголосно. Кетлін М. Зельман, лауреат премії Академії харчування, допускає перевищення вживання понад 2000 мг на добу. Однак вона рекомендує пацієнтам, яким призначена така висока доза речовини, знаходиться під постійним наглядом фахівця.

Більшість докторів наук спростували ці гіпотези. Вони виявили ряд важких наслідків високого вживання вітаміну.

Згідно з дослідженнями, проведеними Національним інститутом здоров'я, при короткочасному вживанні вітаміну С у кількості, що перевищує норму, можуть з'явитися неприємні симптоми: діарея, нудота, спазми шлунку. Вчені стверджують, що наслідки хронічного надлишку цієї речовини в організмі особливо небезпечні для людей, які страждають такими хронічними захворюваннями.

  1. Ниркова недостатність. Надлишок вітаміну може збільшити вміст сечової кислоти в сечі і послужити утворенню каменів в нирках.
  2. Гемохроматоз. Антиоксидант сприяє всмоктуванню заліза. Його передозування може привести організм до перевантаження залізом, та викликати пошкодження тканин.
  3. Діабет. Якщо добова норма хворих перевищує 300 мг на добу, це може привести до ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Особливо стосується жінок-діабетиків середнього віку. ​

Також постійне надмірне вживання вітаміну здатне спровокувати занадто прискорений метаболізм, пошкодження зубної емалі, алергічні реакції.

Максимальний ефект від вітаміну С можна отримати, наприклад, у комплексі вітамінів А, Е. На сайті магазину доступно придбати корисну біодобавку в формі жувальних таблеток, капсул, рідини.

Порівняльна таблиця препаратів

Препарат Дозування Порція Форма випуску
Вітамін С «Жувальний C-500» зі смаком апельсинового соку, Now Foods, 100 таблеток 500 мг 1 таблетка Жувальна таблетка
Вітамін С Solgar (Vitamin C), 250 капсул 1000 мг 1 капсула Рослинна капсула
Аскорбат натрію, кристалічний порошок, NutriBiotic, 454 г 1100 мг 1/4 чайної ложки(1,25 г) Порошок
Вітамін C з флавоноїдами, Thorne Research, 180 капсул 500 мг 1 капсула Капсула
Вітамін С, буферизований, Super Bio Vitamin C, Solaray, 360 капсул 1000 мг 2 капсули Рослинна капсула

Джерела

  1. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3,_%D0%9B%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%83%D1%81
  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8108031/
  4. https://www.drugs.com/monograph/ascorbic-acid.html