- Capsicum Annuum
- Чи не піддавалася впливу радіації
- кошерно
Паприка - солодкий, але островатий родич перцю чилі - використовується для додання теплого натурального кольору і м'якого пряного смаку супів, тушкованих страв, страв з злаків і різноманітним закусок.
Відома також як червоний солодкий, або запашний перець, паприка (Capsicum annuum) більший і набагато м'якше, ніж перець чилі. Це трав'яниста однорічна рослина виростає на висоту від 0,5 до 1,5 метрів, Іноді його стебла дерев'яніють біля підніжжя, а листя у верхній частині набувають темно-зелений колір, тоді як знаходяться нижче залишаються світліше. Воно має білі квіти, а плід спочатку має зелений колір, потім змінюючи забарвлення на червоний, коричневий або фіолетовий; червоні плоди збираються - їх і називають паприкою.
Домашня паприка має свіжий трав'яний смак, тоді як іспанський різновид гостріше, а угорська має більш насичений смак. Але останнім часом іспанська та угорська паприки стали схожі, так як виводяться сорти угорського перцю, що нагадують солодші іспанські сорти. Втім, вони все ще різняться за зовнішнім виглядом; угорські та домашні перці загострені, а іспанські - більш дрібні і круглі. Гострі види паприки отримують додаванням до порошку кайенского перцю, підвищує гостроту.
Паприку поділяють на класи: іспанська паприка має три різновиди (солодка, напівсолодка і гостра), а угорська - не менше семи (вишукана особливої якості, делікатесна, вишукано гостра, рожева, благородна солодка, напівсолодка і гостра). До речі, найяскравіші сорти червоного перцю - не самі гострі. На ділі світло-червоний і світло-коричневий сорти гостріше яскравих сортів. Самий м'який смак у іспанських сортів; угорські трохи гостріше. Хоча до цих пір ведуться суперечки про деталі, вважається, що перші рослини перцю (гостріше сьогоднішньої паприки) привезли до Угорщини (що славиться паприкою) в 17 столітті. У 19 столітті в ході конкурсу на кращу мелену паприку двоє братів-угорців представили м'який сорт паприки, відокремивши перець від насіння і стебел. Ці частини плода володіють високим вмістом капсаїцину, що відповідає за гостроту. У 1937 році вчений, який вивчав вітамін С на перцях паприки, удостоївся Нобелівської премії. Ці перці містять в сім разів більше вітаміну C, ніж апельсини.