Використовуйте шавлія в міру, тому що з ним легко переборщити. З іншого боку, це відмінна спеція, яка не втрачає своїх смакових якостей при тривалій готуванні. Так як це сильна спеція, вона добре поєднується з іншими сильними ароматами, такими як часник, чебрець і перець.
В якості прянощів, шавлія історично використовувався в парі з м'ясом і особливо з жирним м'ясом, наприклад зі свининою, качкою, гусаком і іншою дичиною не тільки щоб надати всім цим видам м'яса насичений смак шавлії, але також щоб знизити згірклості, яка може виникнути при зберіганні страви в холодильнику. Сьогодні, шавлія часто додають для аромату в ковбасу, м'ясо птиці та інші види м'яса.
Спробуйте додати шавлія в салатні заправки, юшку, страви з риби і сиру. Додайте його в хліб і булочки, боби, м'ясо птиці і страви з гарбуза, томатні соуси, супи з квасолею, підливи і, звичайно, в традиційну начинку. З шавлії роблять відмінне масло або додають його в оливкове масло для приготування пасти, булочок і хліба.
Чай з шавлією і медом користується особливою популярністю, особливо в зимові місяці, як зігріваючий і тонізуючий напій, і також такий чай часто п'ють після важкої їжі. Листя шавлії давно додають в вино поганої якості, щоб поліпшити його якості.
Існує безліч спосіб використання шавлії поза кухнею. Трава шавлії - це частий інгредієнт в трав'яних шампунях і кондиціонерах для волосся, зазвичай сформульованих для темного кольору волосся. Це також інгредієнт багатьох дезодоруючих коштів для тіла і кімнати, а також ополаскивателей для рота, горла і спреїв.