ЗАСПОКОЮЄ ЗАПАЛЕННЯ
ВІН ПІДТРИМУЄ НАРОЩУВАННЯ М'ЯЗОВОЇ МАСИ
СТИМУЛЮЄ АНАБОЛІЧНІ ПРОЦЕСИ В ОРГАНІЗМІ
ВІН ГАЛЬМУЄ КАТАБОЛІЗМ ПІСЛЯ ТРЕНУВАННЯ
ЗБАГАЧЕНИЙ ТАУРИНОМ І ВІТАМІНОМ С
Що таке амінокислоти?
Амінокислоти, що входять до складу білків, поділяються на групи в залежності від того, чи може наш організм синтезувати їх самостійно чи ні – тому вони повинні надходити ззовні. Амінокислоти, що належать до першої з цих груп, називаються ендогенними, а ті, що належать до другої групи, - екзогенними, тобто незамінними. Глютамін відноситься до першої групи амінокислот, організм здатний синтезувати його з інших амінокислот.
Глютамін і розвиток м'язової маси
З точки зору розвитку м'язової маси найбільше значення має наявність екзогенних амінокислот, тобто незамінних. Ми вже знаємо, що глютамін не є одним з них, але чи означає це, що його споживання не впливає на синтез м'язового білка? Ну а якщо поглянути на результати наукових досліджень, то виявляється, що вони дають обнадійливі висновки.
Глютамін і м'язовий катаболізм
Дослідження також показує, що ефект глютаміну особливо унікальний, коли мова йде про його вплив на катаболізм м’язів. Ця амінокислота захищає м'язи від протеолізу, пов'язаного з фізичними зусиллями, і це так на практиці. Ця амінокислота має певний антикатаболічний, захисний потенціал для нарощеної м'язової маси.
Інші переваги глутаміну
Ця амінокислота в багатьох випадках може бути потенційно цінним доповненням до дієти. Варто знати, що значна частина прийнятої з їжею порції глютамина захоплюється клітинами тонкої кишки. Хоча на перший погляд це здається недоліком зазначеного заходу, насправді це не так. Що ж, глютамін, який є основним і пріоритетним паливом для ентероцитів, може впливати на здоров’я епітелію кишечника.