Вітамін С (аскорбінова кислота) – один з найважливіших елементів, що приносить незаперечну користь організму людини. Він стимулює імунітет, є потужним антиоксидантом. Попри те, що речовина не виробляється організмом, ми можемо отримувати його з харчових продуктів. Крім того, можливо швидко заповнити нестачу даного елемента, приймаючи біологічно активні добавки. Великий асортимент БАДів ви знайдете в інтернет-магазині Dobavki.ua. Тут представлена продукція виключно від перевірених виробників за максимально вигідними для клієнта цінами.

У цьому матеріалі ми постараємося розібратися, як приймати вітамін С, оптимальне дозування, користь і джерела нутрієнту.

Користь вітаміну С

Існує кілька науково доведених переваг елемента, звичайно, за умови, якщо знати, вітамін С як приймати.

Знижує ризик хронічних захворювань Це найпотужніший антиоксидант, що зміцнює захисні функції організму. Саме антиоксиданти борються з вільними радикалами, які накопичуються в організмі та викликають стан, іменований окислювальним стресом. Фахівці пов'язують з ним багато хронічних недуг. Наприклад, було проведено дослідження, в якому взяли участь 60 здорових чоловіків. Учасники бігали на спеціальному тренажері для вичерпного тесту з фізичним навантаженням і отримували по 2 грами аскорбінової кислоти на добу – 4 прийоми по 500 мг. В ході досліджень було доведено, що вітамін С сприяє відновленню після фізичних навантажень і допомагає перемогти запальні процеси. Нижче ми розберемо, як приймати вітамін С 500.
Знижує кров'яний тиск і ризик серцевих захворювань Підвищений тиск є однією з причин серцево-судинних захворювань. Вченими було проведено 29 досліджень, в ході яких встановили, що приймання вітаміну С знижує систолічний і діастолічний артеріальний тиск у здорових людей. У дорослих з високим артеріальним тиском добавки вітаміну С знижували систолічний артеріальний тиск в середньому на 4,9 мм рт/ст, діастолічний – на 1,7 мм рт/ст. Що стосується ризику серцево-судинних захворювань, аналіз 9 досліджень з 293 172 учасниками показав, що через 10 років у людей, які приймали не менше 700 мг вітаміну С в день, ризик серцевих захворювань на 25% нижче за тих, хто ігнорував прийом нутрієнту.
Стимулює вироблення колагену За даними Національного інституту здоров'я (National Institutes of Health), організму потрібен необхідний рівень нутрієнту для нормального вироблення колагену. Про це у своїх працях говорить дієтолог, сертифікований тренер по здоров'ю, а також співзасновник Culina Health – Тамар Самуельс. Крім того, у 2015 році в Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology були опубліковані дослідження, які підтверджують, що місцеве нанесення вітаміну С на шкіру призводить до збільшення вироблення колагену і до омолодження шкірного покриву. Вчені з Університету штату Орегон виявили, що вітамін С сприяє швидшому загоєнню ран.

Розібравшись з користю, розглянемо, як правильно приймати вітамін С С і в яких продуктах він міститься.

купити вітамін с

Джерела вітаміну С

До основних джерел нутрієнта відносяться:

  • ягоди: обліпиха, полуниця, смородина, шипшина;
  • фрукти: цитрусові, ананаси, хурма, ківі та яблука;
  • овочі: солодкий перець, різні види капусти, картопля, помідори;
  • зелень: кріп, петрушка.

Деякі продукти містять антивітамін, що перешкоджає засвоєнню вітаміну С. Це – кабачки, огірки. Однак теплова обробка нейтралізує дану властивість.

Вітамін С – як правильно приймати?

Багато людей пишуть у пошуковику: «Вітамін С 500 як приймати?» або «Як приймати вітамін С у таблетках?». Вичерпну відповідь можна отримати в інструкції до препарату. Однак, перш ніж починати приймання, слід проконсультуватися з фахівцем. Тільки лікар знає правильну відповідь: вітамін С 1000 мг як приймати.

У багатьох джерелах можна побачити інформацію, де зазначено, що фізіологічна потреба для дорослої, здорової людини становить 90 мг на добу. Однак у реальності, в умовах сучасного життя вона набагато вище. Наприклад, дослідник, доктор медичних наук, магістр охорони здоров'я з Мічиганського університету Марк Мойад пропонує приймати 500 міліграмів на день на додаток до п'яти порцій фруктів і овочів. Мойад стверджує, що: «Безпечна верхня межа для вітаміну С становить 2000 міліграмів на день, і є відмінний послужний список з переконливими доказами того, що щоденний прийом 500 міліграмів безпечний». Єдиний недолік такого дозування може полягати в тому, що деякі види можуть викликати подразнення шлунка. Ось чому Мойад рекомендує приймати буферизовану форму вітаміну і суворо після їди.

Висновок

Вітамін С – водорозчинний нутрієнт, який необхідно отримувати з їжею і добавками. Він пов'язаний з багатьма вражаючими перевагами для здоров'я, такими як підвищення рівня антиоксидантів, імунної функції організму, зниження артеріального тиску і т.д. В цілому добавки з вітаміном С – відмінний і простий спосіб збільшити споживання речовини, якщо вам складно отримати її зі свого раціону. Головне – перед початком приймання не забути проконсультуватися з фахівцем щодо оптимального дозування.

Даний матеріал носить виключно інформаційний характер. Перед прийманням будь-яких препаратів необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем.

Порівняльна таблиця препаратів

Препарат Дозування Порція Форма випуску
Вітамін С жувальний апельсин Solgar (Chewable Vitamin C), 90 таблеток 500 мг 1 таблетка Жувальна таблетка
Вітамін C, Vitamin C, Ester-C Plus, Solgar, 250 капсул 500 мг 1 капсула Рослинна капсула
Жувальний вітамін C-500, смак черешні, Now Foods, 100 таблеток 500 мг 1 таблетка Жувальна таблетка
Вітамін C500 мг, Оригінальний апельсиновий смак, Thompson, 60 таблеток 500 мг 1 таблетка Жувальна таблетка
Ліпосомальний вітамін С Dr. Mercola (Liposomal Vitamin C), 60 капсул 1000 мг 2 капсули Капсула

Джерела

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/best-vitamin-c-supplements
  2. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/scientific-health-benefits-of-vitamin-c/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562654/
  4. https://culinahealth.com/tamar-samuels
  5. https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#The-bottom-line
  6. https://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/295497/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30789800/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847730/