Глутатіон – це один із найважливіших антиоксидантів, який міститься у клітинах будь-якого живого організму. Він знижує окисний стрес і виводить токсини з організму, завдяки чому зберігає молодість і оберігає від багатьох вікових захворювань. У цій статті розповідаємо про його корисні властивості та способи приймання. Стаття має рекомендаційний характер.

На нашому сайті dobavki.ua ви можете знайти харчові добавки з вмістом глутатіону, які приємно вразять високою якістю та доступною ціною.

Як працює?

Глутатіон синтезується з трьох амінокислот шляхом послідовного додавання L-цистеїну, L-глутамінової кислоти та гліцину. Сульфгідрильна група цистеїну бере участь у хімічних реакціях відновлення. Ці реакції забезпечують виведення з організму пероксидів та вільних радикалів, що утворюються у процесі окислення, а також важких металів та інших чужорідних хімічних речовин.

Друга найважливіша функція глутатіону полягає у регуляції процесів кон'югації – передачі генетичного матеріалу між клітинами. У ядрі клітин цей трипептид є ключовим регулятором клітинного поділу, а в мітохондріях – контролює процеси апоптозу, природної клітинної смерті.

Як пов'язані глутатіон та довголіття?

Деякі дослідження показали, що рівень глутатіону в плазмі знижується з віком. Це погіршення гомеостазу могло брати участь разом з іншими фізіологічними явищами у процесі старіння та появі вікових захворювань.

«Старіння пов'язане зі зниженням здатності виробляти глутатіон», – сказав доктор Раджагопал В. Сехар, доцент кафедри ендокринології медичного коледжу Бейлора. У своїх дослідженнях він з'ясував, що організм літніх людей не настільки добре синтезує цей антиоксидант, як молодих. Для цього їм не вистачає цистеїну та гліцину.

«Кожна клітина повинна виробляти власний глутатіон з амінокислот», – сказав Сехар. – «Коли їх не вистачає, люди похилого віку не здатні виробляти глутатіон і відчувають його дефіцит. Коли ми забезпечили додаткову кількість потрібних амінокислот у їхній дієті, вироблення глутатіону нормалізувалося».

Коли рівень глутатіону був низьким, вчені спостерігали підвищений стрес. Це означає, що токсичні ефекти від окислення зберігалися та накопичувалися в організмі. Окисні (запальні) ушкодження призводять до руйнування білків, ліпідів та ДНК.

Чим корисний?

Глутатіон має низку позитивних впливів, які дозволяють широко застосовувати його для лікування захворювань:

  1. Полегшує симптоми респіраторних захворювань. Антиоксидантні властивості знижують хронічні запалення, що виникають у курців та у пацієнтів з кістозним фіброзом та іншими хворобами легень.
  2. Поліпшує роботу мозку. Глутатіон успішно застосовується в лікуванні синдромів Альцгеймера, Хантінгтона та Паркінсона, бічного аміотрофічного склерозу.
  3. Стабілізує показник цукру у крові. За даними медичного коледжу Бейлора, цистеїн та гліцин знижують симптоми інсулінорезистентності. Збільшення кількості глутатіону в крові також може захистити діабетиків від інфаркту.
  4. Підтримує нормальне функціонування печінки та нирок. У пацієнтів із хронічним вірусним гепатитом C спостерігається значне зниження концентрації відновленого глутатіону.
  5. Сприяє перетворенню вітамінів. Глутатіон бере участь у ферментативних реакціях, завдяки яким відновлюються окиснені вітаміни С та Е. Декілька досліджень підтвердили, що низький рівень цього антиоксиданту прямо корелює з дефіцитом вітаміну D.
  6. Зміцнює імунітет. Цей трипептид прискорює захисну реакцію організму та робить лімфоцити більш сприйнятливими до патогенів.

Фахівці дослідницького центру харчування університету Тафтса з'ясували, що додавання глутатіону до раціону тварин підвищує імунітет, захищає від ракових захворювань та покращує виведення токсичних хімікатів. І хоча пероральні добавки показали не настільки високі результати при випробуванні на людях, їх приймання все одно дозволяє значно уповільнити процеси старіння.

Біологічно активні добавки з вмістом глутатіону

Дієтичні добавки з антиоксидантами були широко вивчені як потенційний спосіб запобігання негативним ефектам окислювального стресу. Стандартно курс триває 1 місяць. За потреби продовження рекомендується витримати паузу 3-4 тижні. Доза розраховується індивідуально, виходячи з віку та загального стану здоров'я.

Протипоказання та побічні ефекти

Перед початком курсу слід проконсультуватися з лікарем. Існує ряд станів, за яких приймання глутатіону протипоказано, це:

  • загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • знижений рівень цинку;
  • кровотеча у легенях;
  • вагітність та годування груддю;
  • непереносимість окремих компонентів.

Забороняється вживати препарат разом з алкоголем. Для кращого засвоєння трипептид п'ють разом з аскорбіновою кислотою.

Іноді прийняття супроводжується такими побічними ефектами, як зниження артеріального тиску та розлади кишківника. При виникненні спазмів, алергічних реакцій, болів у животі або ускладненого дихання потрібно припинити курс і ще раз показатися фахівцю.

У висновку

Глутатіон має вирішальне значення для підтримки здоров'я. Крім безпосереднього приймання біологічно активних добавок, підтримати його рівень в організмі та продовжити довголіття можна, зменшивши вплив токсинів та включивши до раціону достатню кількість поживних речовин, які сприяють його виробленню. Підвищити концентрацію глутатіону допомагають сірковмісні продукти (авокадо, капуста, броколі, цибуля, часник, помідори) та білкова їжа (м'ясо птиці, яйця, бобові, кисломолочна продукція).

Порівняльна таблиця препаратів

Препарат Дозування Порція Форма випуску
Глутатіон Solgar (Reduced L-Glutathione) 60 капсул 250 мг 1 капсула Рослинна капсула
Комплекс відновлюваного глутатіону зі смаком апельсину Glutathione Complex Reduced Source Naturals 100 льодяників 50 мг 1 льодяник Льодяник
L-глутатіон скорочений L-Glutathione Reduced Healthy Origins 60 капсул 250 мг 1 капсула Рослинна капсула
Глутатіон Now Foods (Glutathione) 60 капсул 500 мг 1 капсула Рослинна капсула
Глутатіон для посилення Carlson Labs 180 капсул 20 мг 2 капсули Капсула

Джерела

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696075/
  3. https://www.bcm.edu/news/glutathione-deficiency-fat-insulin-aging
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231715000841