Аспартам — відомий синтетичний замінник цукру, винайдений у 1965 році. Він додається в сотні продуктів та напоїв. 14 липня 2023 року на офіційному сайті ВООЗ з’явилося повідомлення з результатами оцінки ризиків його вживання.

Основні тези:

  • з посиланням на обмежену доказову базу, аспартам було визнано потенційно канцерогенною речовиною;
  • науковці вважають, що він може мати вплив на появу та розвиток гепатоцелюлярної карциноми (різновид раку печінки);
  • встановлено, що безпечна добова норма споживання цього замінника складає 40 мг/кг на добу.

Людина щодня споживає широкий перелік харчових продуктів. Не всі з них бувають корисними для здоров’я. Тому оптимальний варіант — це усунути зайві ризики для себе та вибрати найкращі замінники цукру, а аспартам прибрати зі своїх поличок.

Навіщо нам взагалі цукрозамінники: коротка довідка

Нагадаємо, що актуальна рекомендація ВООЗ щодо кількості доданих цукрів (т.з. «пустих» вуглеводів) у щоденному раціоні — це 10%, а в ідеалі 5%. Американська серцево-судинна асоціація рекомендує жінкам споживати не більше 24 г доданого цукру на день, а чоловікам — 36 г.

Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Департаменту сільського господарства США (USDA), які проводилися у 2022 році, було підраховано середній добовий показник споживання доданих цукрів:

  • жителі Європи з’їдають 78-85 грамів;
  • жителі США перевершують цей показник майже у два рази — 152 грами. Це приблизно 38 чайних ложок цукру.

Як зазначав Парацельс: «Все — отрута, все — ліки: різниця в кількості». Варто просто споживати цукровмісні продукти в адекватних об’ємах.

Завдяки сучасним технологіям та науковим розробкам, білий цукор вже не називають «солодкою смертю». Тому що в аптеках та маркетах здорової їжі можна купити замінники цукру.

За якими принципами вибирати цукрозамінники?

На нашу думку, природні підсолоджувачі мають бути максимально натуральними. Деякі з них (мед, кленовий сироп) мають дещо вищу енергетичну цінність, ніж синтетичні аналоги. Але за розумного та дозованого споживання натуральні замінники цукру впливають на організм більш м’яко та природно. У чому їх основні переваги?

  1. Збереження солодкого смаку. Для досягнення необхідних смакових властивостей, споживач може додати в 1,5-2 рази менше замінника цукру.
  2. Відсутність впливу на рівень цукру в крові. Наприклад, стевія — ідеальний замінник цукру під час діабету, бо не провокує стрибки рівня глюкози в крові.
  3. Зменшення ризику виникнення карієсу. Відомо, що ерітрітол перешкоджає розмноженню мікробів у ротовій порожнині.

Штучні замінники цукру, наприклад, аспартам, можуть нести потенційну небезпеку для споживачів. В асортименті сайту Dobavki.ua ніколи не було ані замінників цукру, ані добавок, що мали б у складі аспартам. Ми зібрали топ-8 неканцерогенних підсолоджувачів, які можуть стати частиною вашого раціону.

1. Стевія

Стевія — один з найпопулярніших натуральних підсолоджувачів з багатим складом. Відсутні протипоказання до вживання, має нейтральний смак. Які переваги її застосування?

  1. Відсутність вуглеводів в складі дозволяє застосовувати стевію в період схуднення.
  2. Антиоксиданти знижують ризик захворювання на онкологію.
  3. Підсолоджувачі на основі стевії нормалізують тиск.

Більш детально ознайомитися з властивостями стевії ви можете за посиланням.

2. Ерітрітол

Шукаєте низьковуглеводні та некалорійні натуральні цукрозамінники? Ерітрітол — оптимальне рішення для тих, хто тільки знайомиться зі світом цукрових замінників. Він має приємний ментоловий післясмак і це не єдина його цікава властивість:

  • не стимулює різке підвищення рівня глюкози;
  • містить 24 калорії на грам, що робить його найменш калорійним видом цукрозамінників;
  • не руйнує зубну емаль.

Ерітрітол можна використовувати як замінник цукру для схуднення. Ви не жертвуєте солодким смаком, але кількість спожитих калорій буде меншою.

Хочете дізнатися більше про ерітрітол? За посиланням викладена детальна інформація щодо цього цукрозамінника.

3. Архат

Архат — це фрукт, що схожий на диню з родини Гарбузових, який росте в Китаї та Таїланді. Коли плоди достигають, то їх розчавлюють, використовуючи м’якоту. Архат — органічний цукрозамінник, який солодший за цукор у 150-200 разів. Він містить 0 калорій. За рахунок чого він має настільки солодкий смак? Могрозіди — унікальні антиоксиданти, саме вони й роблять плоди солодкими.

Які переваги має ця речовина?

  1. Не провокує стрибки рівня глюкози в крові.
  2. Не викликає метеоризм, як деякі штучні препарати.
  3. Допомагає поступово знизити вагу.
  4. Має протизапальні властивості, використовується для підсолоджування напоїв в період застуд.

Замінник цукру для діабетиків має специфічний, але менш гіркий післясмак на відміну від аспартаму.

4. Кленовий сироп

Цей природний замінник цукру виробляється з соку цукрових кленових дерев. Сьогодні 80% цього продукту виготовляється в провінції Квебек у Канаді.

Як створюється кленовий сироп? Сік, що видобувається зі стовбура, впродовж тривалого часу кип’ятиться. Зайва рідина випаровується, залишаючи густий, смачний та солодкий сироп. Він фільтрується від домішок та розливається в ємності. Існує кілька класів цього продукту залежно від кольору та насиченості смаку: світло-бурштиновий, середньо-бурштиновий та темний.

Які корисні властивості має кленовий сироп?

  1. Насичений мінералами та антиоксидантами: у 80 мл соку міститься 7% кальцію, 28% цинку, 165% марганцю від добової норми.
  2. Містить 24 антиоксиданти, їх більше в темних сортах сиропу.
  3. Глікемічний індекс сиропу — 54, він повільно піднімає рівень цукру в крові.

Цей натуральний цукрозамінник найкраще підходить для періодичного вживання в якості десерту.

5. Кокосовий цукор

Кокосовий цукор — це зневоднений сік кокосової пальми, який піддається мінімальній кількості обробок. Має апетитний коричневий колір та карамельний смак. Після термічної обробки цей натуральний замінник цукру зберігає багато корисних мінералів та інших речовин:

  • залізо;
  • цинк;
  • магній;
  • калій;
  • вітаміни групи B;
  • поліфеноли;
  • антиоксиданти.

Високий вміст інуліну дозволяє кокосовому цукру засвоюватися поступово, без різких стрибків рівня глюкози в крові.

6. Ксилітол

Ксиліт — це природний спирт, який добувається з кукурудзяних початків. За рівнем солодкого смаку він ідентичний цукру, але має на 35% менше калорій. Ксилітол — замінник цукру, який має кілька переваг:

  • пригнічує розмноження бактерій Streptococcus mutans і Streptococcus sanguine, зменшує кількість нальоту та профілактуючи запалення ясен;
  • стимулює роботу імунітету та кишківника, має пребіотичні властивості;
  • прискорює ліпідний метаболізм, сприяє ефективній втраті ваги.

Цей цукрозамінник у таблетках зручно брати з собою на роботу чи в подорож, щоб не переривати споживання корисних та натуральних підсолоджувачів.

7. Мед

Вчені прийшли до висновку, що мед є більш здоровою та корисною альтернативою звичайному білому цукру. Продукт є досить калорійним та потребує дозованого споживання. Головні переваги солодкого «рідкого золота»:

  • вміст широкого переліку важливих мінералів та вітамінів (залізо, цинк, вітамін С, вітаміни групи В, амінокислоти, антиоксиданти);
  • флавоноїди, що мають протизапальну дію;
  • вживання сирого меду може допомогти зменшити прояви алергії.

8. Сироп агави

Сироп агави за консистенцію та навіть смаком схожий на мед. Цей цукрозамінник вибирають люди, хворі на діабет, через кілька причин:

  • сироп агави на 80% складається з фруктози та має у два рази менше калорій, ніж цукор. Він має низький глікемічний індекс та не стимулює різке підвищення глюкози в крові;
  • натуральний підсолоджувач містить вітаміни та мінерали;
  • легко засвоюється, підтримує метаболізм та роботу травної системи.

Три найкращі цукрозамінники

Які є цукрозамінники на сайті Dobavki.ua? Зібрали топ-продукти, щоб ви не витрачали час на підбір:

На сайті ви можете купити натуральні підсолоджувачі в пару кліків зі швидкою доставкою. Тільки сертифікована, якісна та смачна продукція для вашого гарного настрою та хорошого самопочуття.

Джерела:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37452160/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36296910/
  3. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/monk-fruit-health-benefits#the-buzz
  4. https://www.healthline.com/nutrition/maple-syrup
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31390800/
  6. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/honey-vs-sugar
  7. https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released