Не секрет, що американці в середньому споживають більше цукру, ніж повинні. Американська асоціація кардіологів рекомендує підтримувати споживання цукру в межах 6–9 чайних ложок в день, але, згідно з недавнім дослідженням, середнє споживання все ще становить близько 20 чайних ложок в день.

Споживати меншу кількість цукру особливо складно, тому що його додають всюди. Він є навіть в продуктах, які вважаються «корисними», наприклад: протеїнові батончики, фруктові соки і чайний гриб.

 

Сучасна цукрова альтернатива це еритрит. Інші штучні підсолоджувачі і цукрові спирти мали гіркий присмак і викликали розлад шлунка. Так чому ж ця добавка відрізняється від інших.

 

Що таке еритрит?

Це натуральний підсолоджувач, що набирає популярність, так як все більше і більше людей шукають альтернативу цукру. Він відноситься до сімейства цукрових спиртів, відомих як поліоли, які багаті фруктами і овочами, такими як виноград, кавун, гриби і ферментовані продукти: соєвий соус.

Еритритол низькокалорійний і низьковуглеводний. Зазвичай його отримують шляхом зброджування глюкози з пшениці або кукурудзяного крохмалю з використанням дріжджових грибків, таких як Trichosporonoides megachiliensis і Moniliella pollinis. В результаті виходить тонкий гранульований порошок, що імітує текстуру і смак цукру.

 

Завдяки своєму унікальному молекулярному складу в порівнянні з іншими цукровими спиртами, еритрит при розчиненні надає охолоджуючу дію на язик. Цей ефект, хоч і небажаний, допомагає маскувати гіркий присмак, зазвичай пов'язується з підсолоджувачами.

 

Переваги еритриту

« Основною перевагою еритриту є те, що він практично не містить калорій, але при цьому солодкий, як столовий цукор, на 60-70%», - каже Ліза Річардс, сертифікований дієтолог і творець The Candida Die. «Це означає, що ви можете використовувати його в своїх рецептах, не підвищуючи рівень глюкози в крові».

купити еритрол

 

Річардс говорить, що еритритні підсолоджувачі не є настільки ж калорійними, як інші популярні цукрові спирти. Проте, кількість калорій в еритриті становить всього 24 ккал на грам в порівнянні з 4 грамами цукру, 2,4 грама ксиліту і 2,7 грама сорбіту, що робить його одним з найбільш низькокалорійних підсолоджувачів.

 

Оскільки еритрит є цукровим спиртом, він не впливає на ваш організм так, як звичайний цукор. Він не підвищує рівень цукру в крові і не призводить до руйнування зубів. Також не сприяє збільшенню ваги, тому що в ньому практично відсутні калорії. При цьому ви повноцінно задовольняєте тягу до цукру.

 

Це перевірений антиоксидант, і було показано, що він усуває вільні радикали, які можуть викликати пошкодження клітин.

 

Одне дослідження на тваринах описало еритрит, як акцептор вільних радикалів через його здатність виявляти антиоксидантні властивості.

Еритрит проти цукру

Отже, ми дізналися, що еритритол - це антиоксидант і без калорійний підсолоджувач з низьким глікемічним індексом, практично без гіркого присмаку, але чи може він замінити цукор?

 

«Не дивлячись на те, що еритрит схожий на столовий цукор по своїй зернистості, він також не схильний до розпаду і не володіє такими ж «вешковими» здібностями при змішуванні цукру з жиром, такими як масло або кокосове масло», - каже Женев'єв Греко, консультант з питань здоров'я в LuckyVitamin і сертифікований тренер здоров'я.

 

Щоб виправити це, Греко пропонує використовувати еритрит для кондитерів.«Я вважаю, що це дає кращу текстуру в готових тістечках і печиві та дозволяє надати їм повноцінної солодкостіі».

 

Коли справа доходить до випічки і карамелізації, Греко зазначає, що в еритриті не вистачає сахарози. Це означає, що ви можете не помітити золотисто-коричневий відтінок, який характерний для тортів і кексів.

Як використовувати еритрит

Це корисний для здоров'я столовий цукор і ідеальна заміна для тих, хто дотримується дієти з низьким вмістом вуглеводів, палео або кето.

Але якщо ви завзятий пекар, то знаєте, що цукор грає важливу роль в смаку і текстурі випічки.

Так як еритрит приблизно на 70 відсотків солодший за цукор, бажано використовувати його в співвідношенні 1: 1,25. Наприклад, якщо для рецепту потрібна 1 склянка цукру, ви повинні використовувати 1,25 склянки еритриту. Випічка з еритриту може відрізнятися від випічки з тростинним цукром, оскільки ця добавка не гігроскопічна, і не зберігає багато вологи.

Текстура добавки має властивість кристалізуватися, якщо її неправильно зливати в жир або повністю нагрівати.

Додавання інгредієнтів, таких як яблучне пюре, гарбузове пюре або пюре з бананів, може допомогти підтримувати необхідну вологість, щоб готовий продукт добре розжовувався.

Вівсяне печиво з мигдальною олією і еритритом

Чудовий спосіб використовувати еритрит - це робити печиво з горіховою олією. Ось дуже простий рецепт, який ви можете спробувати:

Інгредієнти:

  • 1 чашка вершкової мигдальної олії
  • 1 чашка вівсянки
  • 1/2 чашки еритритного гранульованого підсолоджувача
  • 1 яйце
  • 1 чайна ложка кориці
  • 1/2 чашки маленьких шоколадних чіпсів

Спосіб приготування:

Розігрійте духовку до 350 градусів. Змішайте всі інгредієнти, крім кориці, в мисці, поки вони добре не розмішаються. Розкачайте їх в 2-дюймові кульки і викладіть на пергамент на деко. Розрівняйте виделкою і посипте корицею. Запікайте в духовці 10 хвилин до золотистого кольору.

купити стевію

Еритрит безпечний? Побічні ефекти добавки

Хоча вважається, що еритрит безпечний, одним з основних недоліків цукрових спиртів в цілому є засвоюваність.

Деякі цукрові спирти, такі як ксиліт і мальтит, можуть викликати проблеми з травленням і мають послаблюючий ефект.

Проте, з еритритом все інакше, оскільки він фактично відразу ж всмоктується організмом. 90% добавки потрапляє в кровоток до того, як вона досягає товстої кишки, що означає, що еритрит не викликає ті ж проблеми з травленням, що і інші цукрові спирти.

 

В одному дослідженні порівнювали інший популярний цукровий спирт, ксиліт з еритритом, щоб перевірити реакцію шлунку. При вживанні 35 г ксиліту в учасників спостерігалися симптоми нудоти і дистресу в шлунково-кишковому тракті. Легка нудота наступила після 50 грам еритриту, що більше, ніж зазвичай споживає середня людина.

 

Хоча в цілому необхідні додаткові дослідження цукрових спиртів, еритрит, мабуть, є хорошим вибором в якості альтернативи цукру.