Кожну мить у тілі людини відбуваються трильйони хімічних реакцій, що запускають важливі метаболічні процеси. Ці перетворення були б неможливі без існування ферментів.

На сайті інтернет-магазину dobavki.ua представлений широкий асортимент якісних та недорогих біоактивних добавок, в тому числі ферментів – це травні ензими, протеолітичні, ензими для перетравлення глютену, лактази та інші.

Стаття має рекомендаційний характер!

Що таке ферменти?

Що таке ферменти? Ферменти – це органічні речовини білкової природи, які синтезуються клітинами організму. Вони діють на молекули субстрату та знижують енергію активації, необхідну для протікання хімічної реакції шляхом стабілізації перехідного стану. Ця стабілізація прискорює швидкість реакцій та змушує їх відбуватися з фізіологічно значущою швидкістю.

Ферменти, або ензими пов'язують субстрати у ключових місцях своєї структури, що називають активними центрами. Вони, як правило, дуже специфічні та з’єднують лише певні субстрати для певних реакцій. Без цих біокаталізаторів більшість метаболічних реакцій зайняли б набагато більше часу і були б недостатньо швидкими для нормальної підтримки життя.

Спочатку вважалося, що абсолютно всі ферменти є білками, але в 1980-х роках було виявлено, що деякі молекули рибонуклеїнової кислоти (РНК) також здатні надавати каталітичну дію. Ці РНК, які називаються рибозимами, відіграють важливу роль в експресії генів. У тому ж десятилітті біохіміки розробили технологію отримання антитіл, що мають каталітичні властивості. Ці так звані «абзими» мають значний потенціал як у якості нових промислових каталізаторів, так і в терапії.

У сучасній біохімії всі ензими поділяють на 6 класів. Кожен з них здійснює загальний тип впливу, але каталізує безліч різних специфічних реакцій у межах своєї категорії:

  • лігази – з їх допомогою з простих сполук синтезуються складні;
  • ліази – відокремлюють від субстратів воду, аміак, вуглекислий газ та інші молекули;
  • ізомерази – перетворюють органічні речовини на їх ізомери;
  • гідролази – розщеплюють білки, жири та вуглеводи (складні сполуки);
  • оксидоредуктази – беруть участь в енергетичному обміні та бродінні;
  • трансферази – прискорюють перенесення атомів від різних сполук один до одного.

Як каталізатори ферменти потрібні тільки в дуже низьких концентраціях, і вони прискорюють реакції, не витрачаючись під час процесу.

Що таке ензими?

Ензими – це синонім слова «ферменти». Друге слово має грецьке походження (означає «закваска»), а перше – латинське (в перекладі означає те саме).

Існують міжнародні бази даних ферментів. Вони охоплюють широкий спектр властивостей і функцій, таких як виникнення, кінетика реакцій, що каталізуються ферментами, структура або метаболічна функція.

Цікаво! BRENDA зберігає велику кількість різних даних для всіх класифікованих ензимів, тоді як KEGG, MEROPS, MetaCyc, REBASE, CAzy, ESTHER, PeroxiBase та KinBase спеціалізуються або на певних аспектах функції ферменту, або на конкретних класах ферментів, організмах чи метаболічних шляхах.

Дослідження останніх десятиліть були зосереджені на таких ферментах, як:

  1. креатинкіназа-MB;
  2. аланінтрансаміназа;
  3. аспартатамінотрансфераза;
  4. кисла фосфатаза;
  5. лужна фосфатаза.

Ферменти є переважними маркерами при різних хворобливих станах, таких як інфаркт міокарда, жовтяниця, панкреатит, рак, нейродегенеративні розлади.

Користь додаткових ферментів для організму

Наукові дослідження, проведені Gianluca Ianiro, Silvia Pecere, Valentina Giorgio та іншими, свідчать про те, що ферменти для травлення є встановленим стандартом лікування багатьох шлунково-кишкових патологій.

  1. Додавання ензимів при показаннях може надати надійну допомогу в якості лікування деяких розладів, що характеризуються порушенням функцій травлення. На сьогодні на ринку доступні різні препарати ферментних добавок, і вони використовуються в клінічній практиці для лікування особливо тих захворювань, які торкаються органів, призначених для вироблення травних ферментів (підшлункова залоза та тонкий кишківник).
  2. Іншим актуальним застосуванням ензимів є лікування непереносності лактози, що демонструють роботи D Kanabar, M Randhawa та P Clayton. Підраховано, що 75 відсотків населення в усьому світі зазнають гіполактазії або деякого зниження активності лактази, особливо у дорослому віці. Заміна нативної лактази на мікробну екзогенну лактазу (отриману з дріжджів чи грибів) може вважатися надійним терапевтичним варіантом.
  3. Існують дані, які свідчать про те, що травні ферменти можуть бути корисними і при лікуванні глютенової хвороби. У разі непереносності цього рослинного білка довічна безглютенова дієта може викликати труднощі у людини, оскільки повна відмова від клейковини проблематична через забруднення нею ймовірно безглютенових продуктів. Нові терапевтичні підходи включають додавання ферментів та корекцію дефекту кишкового бар'єра, який перешкоджає проникненню глютену.

Кон'юговані жовчні кислоти являють собою амфіпатичні молекули, які емульгують продукт ліполізу харчових тригліцеридів та жиророзчинних вітамінів. Метааналіз, проведений Менлі та його колегами, показав, що УДХК може запобігати утворенню каменів у жовчному міхурі. Було доведено, що жовчні кислоти корисні також при прогресивному сімейному внутрішньопечінковому холестазі.

Порівняльна таблиця препаратів

Препарат Порція Кількість порцій Форма випуску
Суперферменти Now Foods (Super Enzymes Formulated with Bromelain) 180 капсул 1 капсула 180 Капсула
Ферменти папайї (Papaya Enzyme), 21st Century, 100 таблеток 1 таблетка 100 Жувальна таблетка
Ензими Thorne Research (Plantizyme) 90 капсул 2 капсули 45 Рослинна капсула
Комплекс для харчування Solgar (Comfort Zone Digestive Complex) 90 капсул 1 капсула 90 Рослинна капсула
Травні ферменти Pure Encapsulations (Digestive Enzymes Ultra) 180 капсул 2 капсули 90 Капсула

Джерела

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4692135/;
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554481/;
  3. https://www.amano-enzyme.com/about-enzymes/;
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20221916/;
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266101/;
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/;
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11906576/;
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18574646/.