Стевія – це вид цукрозамінника, який відрізняється наявністю великої кількості корисних властивостей для людського організму, завдяки чому рослина отримала звання найкращої трави двадцять першого століття. Перш ніж це сталося, вчені вели суперечки з приводу користі і шкоди стевії, але до сих пір залишили ряд питань без відповіді.

Користь стевії

Стевію використовували в їжу з давніх часів ще племена індіанців, які проживають на території Бразилії та Парагваю. Вже тоді вона застосовувалась як добавка до чаю для хворих людей. Травою лікували опіки, коліки, печію, біль у шлунку і нирках.

Згодом люди, які використовували стевію, почали помічати її позитивний вплив на здоров'я:

  • підвищується працездатність;
  • зникають жирові підшкірні шари;
  • поліпшується кровообіг;
  • перестає підніматися тиск.

У перші роки двадцятого століття французькі вчені зацікавилися травою, і в результаті досліджень були отримані екстракти стевіозиди і ребаудіозиди, які виявилися набагато солодшими за цукор, при цьому ніяк не впливали на рівень глюкози, що міститься в крові. Особливо це важливо для хворих на цукровий діабет.

В склад стевії входять речовини, які використовуються в медицині:

  1. Завдяки відсутності вуглеводів медову траву можна використовувати під час дієти для схуднення.
  2. Наявність стиролів і антиоксидантів – у людей, які вживають траву, знижується ризик захворювання онкологією.
  3. Стевія здатна розширювати кровоносні судини, виводити з організму натрій, що сприяє зниженню артеріального тиску.
  4. Екстракти трави мають властивості купірувати розвиток бактерій у порожнині рота, завдяки чому запобігають розвитку карієсу.

І це не всі корисні властивості рослини.

Застосування в медицині

В першу чергу медова трава славиться високим вмістом глюкозидів, які роблять її в сто разів солодшою за цукор. Найчастіше з екстрактів трави добувають стевіозід, що використовують для приготування багатьох харчових продуктів і позначають як Е960. Ця добавка абсолютно безпечна для організму людей.

Крім того, до складу входять:

  • комплекс вітамінів;
  • ефірні масла;
  • клітковина;
  • мінерали.

Рослина застосовується в медицині завдяки низці корисних якостей:

  1. Стевіозіди позитивно впливають на підшлункову залозу, відновлюючи її функції.
  2. Застосування стевії в невеликій кількості відмінно позначається на самопочутті людини, при цьому знижується артеріальний тиск. Висока доза сприяє незначному підвищенню тиску. Перш ніж почати вживання рослини, потрібно порадитися з лікарем.
  3. Незначна кількість трави покращує серцеві ритми, в той час як більша доза здатна їх збільшити.
  4. Екстракти рослини купірують розвиток патогенних мікроорганізмів, які викликають розвиток карієсу і пародонтозу, що сприяють руйнуванню і випадання зубів. У зв'язку з цим листя стевії використовують у приготуванні зубної пасти.
  5. Настоянки з рослини – відмінний засіб проти простудних і вірусних захворювань.
  6. Рослина має властивості загоювати рани після опіків, знижує роздратування від укусів комах, справляється з дерматитами і екземою. Для цього виготовлено чимало різних засобів у вигляді примочок, масок та інших препаратів для зовнішнього застосування.
  7. Добавка зі стевії, що застосовується в їжу, позитивно впливає на органи травлення, нирки і печінку, стабілізуючи їх функціональність.
  8. Рослина містить речовини, здатні протистояти токсичним елементам, що потрапляють в організм при палінні і вживанні алкоголю.

Завдяки корисним властивостям медова трава є панацеєю від наступних захворювань:

  • перепадів артеріального тиску;
  • цукрового діабету;
  • шкірних захворювань;
  • ротової порожнини.

На цьому користь стевії не закінчується.

Застосування в кулінарії

Стевія – це відмінний замінник цукру, який на відміну від бурякового не має шкідливих вуглеводів, здатних відкладати прошарок жиру під шкірою людини. Рослина в кулінарії застосовується досить широко. Її можна додавати:

  1. У гарячі напої, такі як чай або кава. Для цього достатньо занурити в чашку лист трави. Він може бути свіжим і сухим. Тим, хто відчуває дискомфорт від присутності в напої зайвих компонентів, рекомендується купувати в аптеці спеціальні таблетки, які можна додавати в напої.
  2. Порошкоподібну стевію добавляють у другі страви, салати, молочні продукти, десерти, кондитерську випічку. При цьому не варто захоплюватися порошком, оскільки він концентрований і містить велику дозу екстракту, в результаті чого блюдо може бути занадто солодким.
  3. Стевію застосовують для приготування солодких прохолодних напоїв, таких як лимонад, компот або сік.
  4. Порошок медової рослини в поєднанні з пектином відмінно підійде для приготування варення або джему.

Стевія – засіб для заміни цукру у випічці, яка дозволена тим, хто знаходяться на дієті, але при цьому любить побалувати себе солодким. Багато господинь навчилися готувати корисне безе і навіть зефір з додаванням солодкого порошку.

Чи є шкода від стевії

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, у стевії є і мінуси. Насамперед це стосується прийому рослини для схуднення. Екстракти трави не містять важких вуглеводів, які підвищують кількість інсуліну в крові людини, але при надмірному вживанні може чинити негативний вплив на обмін речовин і роботу кишечника.

Часте застосування замінника цукру може викликати залежність, нагадуючи мозку про бажання відчути смак цукру.

Слід зазначити, що після вживання стевії у людини залишається гіркий післясмак. Особливо сильно він відчувається при вживанні в гарячих стравах.

Не можна вживати медову траву людям, у яких може бути алергічна реакція на рослину. Її не рекомендують тим, хто не терпить запаху амброзії, маргариток, хризантем, що є родичами рослини. Бувають випадки, що у людини виникає непереносимість до однієї з речовин у складі трави. Найчастіше це може бути мальтодекстрин. Передозування препаратом викликає неприємні наслідки, такі як нудота, запаморочення, висип.

Небажано вживати стевію людям зі зниженим артеріальним тиском, оскільки вона здатна знизити його ще більше. Не рекомендовано застосування препарату в комбінації з ліками, дія яких спрямована на нормалізацію рівня літію в крові. Крім того, порошок не сумісний з препаратами, призначеними для зниження рівня цукру.

Медова трава може мати негативну реакцію в комбінації з протигрибковими і протизапальними ліками. Не можна її приймати разом із препаратом, що знижує рівень холестерину.

Нехтуючи застереження, людина може відчути такі побічні явища:

  • сильне зниження артеріального тиску;
  • запаморочення;
  • нудота;
  • діарея.

Стевія – це натуральний продукт, здатний замінити цукор. Вона корисна для людського організму, але тільки в помірних дозах. Передозування може спричинити неприємні наслідки.

Застосування стевії при схудненні

Використання медової трави для схуднення приносить користь організму:

  1. Покращує метаболізм, у результаті якого ліпіди швидше розщеплюються і виводяться.
  2. Стимулює і покращує відновлювальні процеси, завдяки чому організм омолоджується.
  3. Усуває набряклість.
  4. Нормалізує роботу травного тракту.
  5. Артеріальний тиск знаходиться в нормальному стані.
  6. Виводить з організму токсичні речовини.
  7. Знімає втому, сонливість.
  8. Знижує рівень холестерину.
  9. Допомагає відновити сили після фізичних навантажень.
  10. Підвищує стійкість організму до стресових ситуацій.

Завдяки заміннику цукру стабілізується кровообіг у судинах головного мозку, що сприяє поліпшенню пам'яті і розумовому розвитку. Рослина зміцнює імунну систему людини, роблячи її стійкою проти вірусів та інфекцій.

Завдяки рослині, доданій в їжу, людина відчуває ситість. Речовини, що входять до складу трави, позитивно впливають на волосяні цибулини і нігті, відновлюють клітини шкірного покриву, усувають зморшки.

Натуральний замінник цукру випускається в різних видах:

  • як трав'яний чай;
  • аптечний сироп;;
  • еліксир;
  • у таблетованій формі;
  • порошкоподібний.

Споживач сам вибирає ту форму, яку йому зручно вживати. Чаєм можна замінити напої, якими людина вгамовує спрагу. Порошок додається у приготування їжі.

Що краще: фруктоза або стевія?

Фруктоза, як і глюкоза, здатна підвищувати рівень цукру в крові, сприяє відкладенню підшкірного жиру. Крім того, вона корисна тільки в складі фруктів. Але не рекомендується застосовувати її в чистому вигляді в якості замінника цукру. Крім того, ця речовина відкладається в печінці, ускладнюючи її функціональність. Таким чином можна впевнено сказати, що стевія набагато краще фруктози.

Людям, які не можу звикнути до незвичайного присмаку стевії в напоях, рекомендується додавати відвари ароматних трав, таких як ромашка, каркаде, шипшина, здатних пом'якшити смак і зробити його більш духмяним. Таким чином можна буде насолоджуватися смачним напоєм, корисним для людського організму.

Порівняльна таблиця препаратів

Препарат Порція Кількість порцій Форма випуску
Органічна стевія, натуральна, Nature's Way, 59 мл 5 крапель 320 Рідина
Суміш органічної стевії, універсальний підсолоджувач в гранулах, Pyure, 454 г 2 г 227 Порошок
Рідкий екстракт стевія, Protocol for Life Balance, 59 мл 4 краплі (0,13 мл) 454 Рідина
Стевія, смак шоколаду, малини, Liquid Stevia, Wisdom Natural, 60 мл 5 крапель 288 Рідина
Натуральна стевія, екстракт в порошку, Now Foods, 454 г 1/32 чайної ложки (45 мг) близько 10 089 Порошок