Насіння чіа крихітні, але надзвичайно поживні.
У 2-х ст.л. насіння міститься 10 грамів клітковини, 5 грамів білку і 138 ккал.
Це відмінне джерело кислот омега-3. У них міститься комплекс мінералів, які так потрібні для кісткової тканини.
Завдяки тому, що це насіння абсолютно позбавлене смаку, його можна з легкістю додавати в різні продукти.
Сьогодні ми розглянемо 35 найпопулярніших варіантів приготування насіння чіа.
- Вода чіа
Почати вживати в їжу це насіння дуже просто. Додаємо його в питну воду і все готово.
Щоб приготувати таку воду, необхідно на півгодини замочити 40 грамів насіння в літрі води.
Щоб напій став ароматним, можна додати до нього шматочки цитрусових або фруктів.
- Сік з чіа
Насіння також можна змішати з соком. Для цього необхідно в літр соку додати 40 грамів насіння. Через півгодини ви вже зможете насолоджуватися напоєм, збагаченим мінералами та клітковиною.
Але такий коктейль варто помірно споживати, оскільки в соці міститься багато цукру.
3. Чіа пудинг
Пудинг чіа можна зробити з додаванням молока або соку, а також додати в отриману суміш порошок какао, ванілін або ароматизатор.
Такий пудинг – прекрасний варіант здорового корисного сніданку.
4. Чіа в смузі
За рахунок насіння чіа коктейль можна зробити більш поживним.
Перед тим, як додати його, насіння варто вимочити. Воно підходить для додавання в будь-який смузі.
5. Сировина начинки чіа
Насіння можна їсти і сирим. У такому вигляді його можна посипати на вівсянку або напій, попередньо розмоловши.
6. Чіа пластівці
Звичайні пластівці можуть набриднути. Тоді їм на заміну прийдуть пластівці Чіа. Залиште насіння на ніч в молоці, заправивши фруктами, спеціями або горішками.
7. Чіа трюфелі
Якщо у вас немає часу на повноцінний перекус, можна швидко зробити закуску з такого насіння. Чіа трюфелі відмінно поєднуються з вівсянкою, фініками і какао.
8. У фритюрі
Насіння добре поєднуються і з гарячими стравами. Наприклад, до таких страв досить буде додати всього 15 грамів чіа та ретельно перемішати.
9. В салаті
Салати також посипають цим насінням. Таким чином, страва буде не тільки естетично виглядати, але і наповниться комплексом вітамінів.
10. В салатній заправці
Насіння чіа можна додати в салатну заправку, додавши трохи цукру. Виходить дуже смачно і корисно.
11. Чіа запечені в хлібі
Це насіння ніколи не буде зайвим в хлібові. Як варіант, можна приготувати домашній гречаний хліб.
12. Як хрустка крихта для покриття м'яса або риби
М, як же це смачно. Оригінальний спосіб прикрасити рибу або м'ясо – покрити їх насінням чіа.
Їх можна змішати з панірувальними сухарями або використовувати окремо.
13. Насіння, запечене в тістечках
Торти зазвичай бувають з високим вмістом цукру. Проте, насіння чіа можуть допомогти поліпшити їх поживні характеристики.
Додавши їх в ту чи іншу випічку, ви зможете збільшити вміст в ній клітковини, білку і омега-3.
14. Чіа, змішані з іншими зернами
Якщо ви вважаєте, що у цього насіння надмірно липка текстура, його можна змішати з іншими різновидами зерен.
Для цього необхідно 1 ст.л. насіння чіа змішати зі 180 грамами кіноа або рису.
15. В барах для сніданку
Бари збагачені цукром. У деяких навіть міститься стільки ж цукру, скільки додають в цукерки.
Але ви можете самостійно зробити батончик з чіа вдома, додавши меншу кількість цукру.
16. Чіа в млинцях
Додайте в млинцеву суміш трохи насіння, і подивіться, який у вас вийде цікавий сніданок.
17. В джемі
Чіа може використовуватися, як замінник пектину в джемі. Таким чином, ви зможете скоротити додавання цукру в джем, але при цьому він буде такий же солодкий.
18. Насіння в печиві
Всім любителям печива однозначно варто спробувати додати в них чіа. Насіння підійде як для шоколадного, так і для вівсяного печива.
19. Протеїнові батончики з чіа
Батончики, які продаються в магазинах, містять в складі велику кількість цукру. Тому їх досить важко порівняти зі здоровою закускою.
Протеїнові батончики, приготовані власноруч, стануть відмінним альтернативним варіантом вже розфасованим батончикам.
20. В суп
Чіа використовується в якості заміни борошна. За допомогою насіння можна згустити підливу або рагу.
Завдяки цьому ви зможете отримати досить густу консистенцію супу і приємний смак.
21. Як замінник яйця
Для всіх, хто не любить яйця, напевно стане справжнім відкриттям те, що насінням чіа можна замінити цей продукт.
Для цього необхідно 1 ст.л. насіння замочити в 3 ст.л. питної води. Це буде заміна одного яйця.
22. Для соусу
Насіння чіа користуються популярністю через свою універсальність. Це ідеальне доповнення до будь-якого соусу.
Його можна додати як уже в куплений соус, так і в домашній.
23. Насіння, запечене в домашніх кексах
Кекси є прекрасним десертом або сніданком, і можуть складатися з різних інгредієнтів. Чіа можна додати не тільки в солодкі, але і в солоні кекси.
24. У вівсянці
Вівсяна каша з чіа припаде до вподоби не тільки дорослим, але й дітям.
Щоб приготувати таку кашу, потрібно 1 ст.л. меленого або цільного насіння змішати з уже готовою вівсянкою. Все дуже просто.
25. В йогурті
Такий різновид йогурту стане справжньою екзотикою. Насіння можна посипати як зверху, так і подрібнити і розмішати з усім йогуртом.
26. Для крекерів
За рахунок цієї добавки крекери можна зробити більш хрусткими і текстурними.
Такі крекери можна вживати в їжу щодня, без шкоди для здоров'я.
27. Як загусник для фрикадельок і котлет
Щоб згустити фарш необов'язково використовувати панірувальні сухарі або яйця. Насіння чіа також підійде.
Для цього беремо 2 ст.л. насіння на 455 грамів м'яса, і отримуємо густий хороший фарш.
28. Як енергетик
Спортсмени, які шукають домашню альтернативу купленим енергетикам, повинні обов'язково розглянути варіант використання чіа.
29. Додається в чай
Щоб приготувати такий чай, необхідно додати 5 грамів насіння на чашку чаю.
По закінченню якогось часу вони опустяться на дно чашки.
30. Для коржів
М'які коржі можна їсти з різними начинками. Це ідеальний спосіб насолодитисянасінням чіа.
31. Для морозива
Насіння чіа також можна додавати в улюблені ласощі, наприклад, в морозиво.
Можна змішати і заморозити пудинги чіа, щоб вийшло гладеньке морозиво, або заморозити їх на паличках, щоб отримати альтернативу без молока.
32. Зробити основу для піци
Насіння чіа можна використовувати для приготування злегка волокнистої і хрусткої скоринки піци. В основу для тіста потрібно просто додати трохи насіння.
33. Зробити фалафель
Фалафель з чіа припаде до душі вегетаріанцям і веганам.
34. У домашні мюслі
Зробити мюслі дуже легко. Ви можете використовувати насіння, поєднуючи їх з різними крупами і т.д.
35. У домашньому лимонаді
Ще один сучасний спосіб вживання насіння чіа - домашній лимонад.
Для цього потрібно замочити 20 грамів чіа в 480 мл води, залишити на 30 хвилин. Після цього додаємо сік лимону і цукор.
Також можна додати кавун або огірок для надання лимонаду приємного аромату.
На завершення хотілося б сказати, що це універсальний інгредієнт, який з кожним роком користується все більшим попитом.
Якщо ви хочете, щоб це насіння було присутнє у вашому раціоні, спробуйте приготувати щось з того, про що ви сьогодні дізналися.
Сподіваємося, наша стаття була корисною і цікавою. Будьте здорові!