Насіння чіа крихітні, але надзвичайно поживні.

У 2-х ст.л. насіння міститься 10 грамів клітковини, 5 грамів білку і 138 ккал.

Це відмінне джерело кислот омега-3. У них міститься комплекс мінералів, які так потрібні для кісткової тканини.

Завдяки тому, що це насіння абсолютно позбавлене смаку, його можна з легкістю додавати в різні продукти.

купити насіння чіа

Сьогодні ми розглянемо 35 найпопулярніших варіантів приготування насіння чіа.

  1. Вода чіа

Почати вживати в їжу це насіння дуже просто. Додаємо його в питну воду і все готово.

Щоб приготувати таку воду, необхідно на півгодини замочити 40 грамів насіння в літрі води.

Щоб напій став ароматним, можна додати до нього шматочки цитрусових або фруктів.

  1. Сік з чіа

Насіння також можна змішати з соком. Для цього необхідно в літр соку додати 40 грамів насіння. Через півгодини ви вже зможете насолоджуватися напоєм, збагаченим мінералами та клітковиною.

Але такий коктейль варто помірно споживати, оскільки в соці міститься багато цукру.

3. Чіа пудинг

Пудинг чіа можна зробити з додаванням молока або соку, а також додати в отриману суміш порошок какао, ванілін або ароматизатор.

Такий пудинг – прекрасний варіант здорового корисного сніданку.

4. Чіа в смузі

За рахунок насіння чіа коктейль можна зробити більш поживним.

Перед тим, як додати його, насіння варто вимочити. Воно підходить для додавання в будь-який смузі.

5. Сировина начинки чіа

Насіння можна їсти і сирим. У такому вигляді його можна посипати на вівсянку або напій, попередньо розмоловши.

6. Чіа пластівці

Звичайні пластівці можуть набриднути. Тоді їм на заміну прийдуть пластівці Чіа. Залиште насіння на ніч в молоці, заправивши фруктами, спеціями або горішками.

7. Чіа трюфелі

Якщо у вас немає часу на повноцінний перекус, можна швидко зробити закуску з такого насіння. Чіа трюфелі відмінно поєднуються з вівсянкою, фініками і какао.

8. У фритюрі

Насіння добре поєднуються і з гарячими стравами. Наприклад, до таких страв досить буде додати всього 15 грамів чіа та ретельно перемішати.

9. В салаті

Салати також посипають цим насінням. Таким чином, страва буде не тільки естетично виглядати, але і наповниться комплексом вітамінів.

10. В салатній заправці

Насіння чіа можна додати в салатну заправку, додавши трохи цукру. Виходить дуже смачно і корисно.

11. Чіа запечені в хлібі

Це насіння ніколи не буде зайвим в хлібові. Як варіант, можна приготувати домашній гречаний хліб.

12. Як хрустка крихта для покриття м'яса або риби

М, як же це смачно. Оригінальний спосіб прикрасити рибу або м'ясо – покрити їх насінням чіа.

Їх можна змішати з панірувальними сухарями або використовувати окремо.

13. Насіння, запечене в тістечках

Торти зазвичай бувають з високим вмістом цукру. Проте, насіння чіа можуть допомогти поліпшити їх поживні характеристики.

Додавши їх в ту чи іншу випічку, ви зможете збільшити вміст в ній клітковини, білку і омега-3.

14. Чіа, змішані з іншими зернами

Якщо ви вважаєте, що у цього насіння надмірно липка текстура, його можна змішати з іншими різновидами зерен.

Для цього необхідно 1 ст.л. насіння чіа змішати зі 180 грамами кіноа або рису.

 

15. В барах для сніданку

Бари збагачені цукром. У деяких навіть міститься стільки ж цукру, скільки додають в цукерки.

Але ви можете самостійно зробити батончик з чіа вдома, додавши меншу кількість цукру.

16. Чіа в млинцях

Додайте в млинцеву суміш трохи насіння, і подивіться, який у вас вийде цікавий сніданок.

17. В джемі

Чіа може використовуватися, як замінник пектину в джемі. Таким чином, ви зможете скоротити додавання цукру в джем, але при цьому він буде такий же солодкий.

18. Насіння в печиві

Всім любителям печива однозначно варто спробувати додати в них чіа. Насіння підійде як для шоколадного, так і для вівсяного печива.

19. Протеїнові батончики з чіа

Батончики, які продаються в магазинах, містять в складі велику кількість цукру. Тому їх досить важко порівняти зі здоровою закускою.

Протеїнові батончики, приготовані власноруч, стануть відмінним альтернативним варіантом вже розфасованим батончикам.

20. В суп

Чіа використовується в якості заміни борошна. За допомогою насіння можна згустити підливу або рагу.

Завдяки цьому ви зможете отримати досить густу консистенцію супу і приємний смак.

21. Як замінник яйця

Для всіх, хто не любить яйця, напевно стане справжнім відкриттям те, що насінням чіа можна замінити цей продукт.

Для цього необхідно 1 ст.л. насіння замочити в 3 ст.л. питної води. Це буде заміна одного яйця.

22. Для соусу

Насіння чіа користуються популярністю через свою універсальність. Це ідеальне доповнення до будь-якого соусу.

Його можна додати як уже в куплений соус, так і в домашній.

23. Насіння, запечене в домашніх кексах

Кекси є прекрасним десертом або сніданком, і можуть складатися з різних інгредієнтів. Чіа можна додати не тільки в солодкі, але і в солоні кекси.

24. У вівсянці

Вівсяна каша з чіа припаде до вподоби не тільки дорослим, але й дітям.

Щоб приготувати таку кашу, потрібно 1 ст.л. меленого або цільного насіння змішати з уже готовою вівсянкою. Все дуже просто.

25. В йогурті

Такий різновид йогурту стане справжньою екзотикою. Насіння можна посипати як зверху, так і подрібнити і розмішати з усім йогуртом.

26. Для крекерів

За рахунок цієї добавки крекери можна зробити більш хрусткими і текстурними.

Такі крекери можна вживати в їжу щодня, без шкоди для здоров'я.

27. Як загусник для фрикадельок і котлет

Щоб згустити фарш необов'язково використовувати панірувальні сухарі або яйця. Насіння чіа також підійде.

Для цього беремо 2 ст.л. насіння на 455 грамів м'яса, і отримуємо густий хороший фарш. 

28. Як енергетик

Спортсмени, які шукають домашню альтернативу купленим енергетикам, повинні обов'язково розглянути варіант використання чіа.

29. Додається в чай

Щоб приготувати такий чай, необхідно додати 5 грамів насіння на чашку чаю.

По закінченню якогось часу вони опустяться на дно чашки.

30. Для коржів

М'які коржі можна їсти з різними начинками. Це ідеальний спосіб насолодитисянасінням чіа.

 

31. Для морозива

Насіння чіа також можна додавати в улюблені ласощі, наприклад, в морозиво.

Можна змішати і заморозити пудинги чіа, щоб вийшло гладеньке морозиво, або заморозити їх на паличках, щоб отримати альтернативу без молока.

32. Зробити основу для піци

Насіння чіа можна використовувати для приготування злегка волокнистої і хрусткої скоринки піци. В основу для тіста потрібно просто додати трохи насіння.

33. Зробити фалафель

Фалафель з чіа припаде до душі вегетаріанцям і веганам.

34. У домашні мюслі

Зробити мюслі дуже легко. Ви можете використовувати насіння, поєднуючи їх з різними крупами і т.д.

35. У домашньому лимонаді

Ще один сучасний спосіб вживання насіння чіа - домашній лимонад.

Для цього потрібно замочити 20 грамів чіа в 480 мл води, залишити на 30 хвилин. Після цього додаємо сік лимону і цукор.

Також можна додати кавун або огірок для надання лимонаду приємного аромату.

На завершення хотілося б сказати, що це універсальний інгредієнт, який з кожним роком користується все більшим попитом.

Якщо ви хочете, щоб це насіння було присутнє у вашому раціоні, спробуйте приготувати щось з того, про що ви сьогодні дізналися.

Сподіваємося, наша стаття була корисною і цікавою. Будьте здорові!