На сьогоднішній день існує безліч різновидів дріжджів. Кожен з видів цього продукту має відмінні риси і конкретну область використання. Все більше людей стало шукати відповіді на запитання: в чому ж відмінність звичайних дріжджів від пивних. У цій статті ви зможете дізнатися, в чому полягає різниця цих двох сортів.

Загальні відомості

Дріжджі можна сміливо віднести до одноклітинних грибів. Розвиток продукту здійснюється в субстратах, які, в свою чергу, насичені поживними речовинами.

Наприклад, якщо в будь-якому приміщенні залишити посудину з дріжджовою субстанцією, через невеликий проміжок часу вона покриється піною і придбає різкий характерний запах.

Це буде свідчити про те, що в розчині почалася дія дріжджів, що потрапили туди з повітря.

Такого роду мікроорганізми розмножуються методом брунькування.

Поживна маса починає бродити за рахунок речовин, які виділяються в ході оперативного зростання грибків.

дріжджі мають досить високу поживну цінність. Як харчові, так і пивні дріжджі – це форма Saccharomyces cerevisiae. Але вони відрізняються поживними речовинами, а також смаковими особливостями.

Пивні дріжджі є продуктом пивоваріння. Їх вирощують на солодовому ячмені, який надає пивним дріжджам характерну гіркоту.

Цей продукт в деяких випадках вирощують профільно для застосування його, як харчової добавки. Пивні дріжджі збагачені комплексом вітамінів, серед яких вітамін В, хром, селен і білок.

Харчові дріжджі відрізняються від пивних і поживними властивостями. У пивних відсутні вітамін В-12 і міститься хром.

Пивні дріжджі можна додавати в тваринні корми в якості натурального репеленту від розвитку бліх.

Менш гіркі пивні дріжджі можна по-різному застосовувати. Наприклад, розмішати їх в йогурті або посипати ними попкорн.

Вони придатні навіть в якості харчової добавки до овочевих і фруктових смузі, для маскування смаку.

З іншого боку, харчові дріжджі – побічний продукт. Найчастіше, їх вирощують на патоці буряка і цукрової тростини.

Якщо порівнювати їх з пивними дріжджами, для них характерний більш м'який горіховий присмак. Це прекрасне джерело фолієвої і нікотинової кислоти, селену, тіаміну і цинку.

У них також міститься вітамін В-12 – важлива поживна речовина для вегетаріанців, у яких підвищена чутливість до нестачі цього вітаміну.

Приголомшливий аромат горіха зробив харчові дріжджі надзвичайно затребуваними для вегетаріанців. Ними можна з легкістю замінити терті сири, а також посипати попкорн або пасту.

Крім того, цей вид дріжджів стане відмінним доповненням до арахісового масла і домашнього спреду. Щоб приготувати такого роду продукти, необхідно змішати мед і арахісове масло – 2 до 3-х, і по закінченню додати дріжджі, щоб спред вийшов густим.

Порівняння

Спочатку варто сказати, що для біологічного матеріалу кожного з цих різновидів дріжджів, характерні певні культивують умови.

Для отримання пивних дріжджів вдаються до готування сусла.

Для цього пророщують (в основному, ячмінні) зерна, після чого вони перемелюють і заварюються разом з хмільними шишками.

Отримана суміш вже виступає в якості поживного середовища для грибків. Звичайні дріжджі, вирощуються на цукровому виробництві. Як варіант, це може бути очеретяна або меляса.

Якщо порівнювати ці готові продукти візуально, то пивні дріжджі відрізняються від харчових, своїм забарвленням.

Пивні є більш темними, тоді як харчові примітні спокійним матовим колірним відтінком. Також у них більш м'який смак.

Пивні дріжджі відомі, як лікарський засіб, оскільки в них міститься багато корисних речовин. Звичайні не характеризуються настільки яскравими цілющими властивостями.

купити дріжджі

Слід також врахувати, що пивні дріжджі – ідеальний варіант для приготування відповідного алкогольного напою, але вони не зможуть стати повноцінною заміною харчових, які використовуються для приготування хлібних продуктів.

При високому температурному режимі вони перестають бути активними, тому, коли, той чи інший виріб випікається, вони стають здавленими, на ньому починає тріскатися скоринка.

Крім цього, темний колір і специфічний присмак пивних дріжджів в тому числі передається хлібній м'якушці. Іншими словами, з такого продукту неможливо отримати хліб вищого сорту.

Але якщо змішати пивні і харчові дріжджі в правильній кількості, це може навіть виявитися корисним для хлібопекарських виробів.

Вони добре функціонують на початковому етапі бродіння, і самі по собі більш активні в цукровому розчині. Після чого процес переходить на харчові дріжджі, що виробляють вуглекислий газ. Таким чином, можна отримати пористий і пишний хліб.

На завершення хотілося б ще раз уточнити, чим пивні дріжджі відрізняються від звичайних. Їх по-різному вирощують, їм притаманний різний смак і колір, корисні властивості і призначення.

 

Часті питання про: Дріжджі

💊 Як харчові дріжджі можна використовувати для урізноманітнення вегетаріанського меню?

Харчові дріжджі мають приголомшливий горіховий аромат, який з успіхом замінює найвишуканіші сири. Ними можна посипати пасту, попкорн, додати в соус або салат. Ефект буде неймовірний. Дивитись далі на сайті

🌿 Чи правда, що пивні дріжджі можуть бути лікарським засобом?

Так, пивні дріжджі застосовуються у фармацевтиці з тієї причини, що вони містять багато корисних мікроелементів. Дивитись далі на сайті

💚 Де купити якісні харчові дріжджі?

Високоякісні харчові дріжджі в широкому асортименті представлені на сайті інтернет-магазину dobavki.ua. Тут можна з комфортом замовити будь-який продукт з доставкою по Україні. Дивитись далі на сайті