Лецитин в якості харчової добавки пройшов різні випробування та є рекомендованим до вживання в Європейському Союзі, згідно з Регламентом № 1333/2008. (1) На сайті представлений великий вибір лецитину в різній формі випуску (капсули, порошок, рідина) за доступною ціною. Про користь добавки, її види і способи застосування піде мова далі.

Що таке лецитин і яка від нього користь

Лецитин, що це? Суміш фосфоліпідів, які можуть бути отримані з харчових продуктів тваринного і рослинного походження. У його складі є важливі для організму речовини: холін, пальмітинова, арахідонової, стеаринова кислота. Фосфоліпіди вивільняють холін, який добре засвоюється організмом людини. Дослідження показали, що вживання лецитину кожен день буде корисним для будь-якого віку, починаючи з 1 року. Немовлята отримують добову норму з грудного молока. Також дослідження не виявили побічних ефектів від прийому харчових добавок лецитину. (1)

Важливо! Обов'язкова речовина для роботи печінки, нервової системи, головного мозку. Захищає організм від старіння, розвитку ракових клітин, сприяє нормалізації всіх робочих процесів організму.

Якщо говорити про те, де міститься лецитин, то вперше він був отриманий в 1850 році з мозку і яєчного жовтка, в 1939 з бобів сої. Джерелами лецитину так само є насіння соняшнику, жирна риба. Спинний і головний мозок, печінка частково складаються з лецитину. Тому цей мікроелемент грає корисну роль для організму.

Розглянувши, що таке лецитин і чим він корисний, опишемо основні його властивості:

  1. Виступає в якості потужного гепатопротектора. Проведені дослідження на мишах показали ефективність прийому харчових добавок лецитину для відновлення печінки, зниження рівня її пошкоджень. (2) Лецитин регулює метаболізм залоз, полегшує перебіг хвороби печінки, викликаної алкоголем. (3)
  2. Лецитин є головним джерелом холіну, який перетворюється в мозку в ацетилхолін. Таким чином, добре впливає на когнітивні функції. (4)
  3. Сприяє активізації уваги, пам'яті. Знижує рівень стресу.
  4. Будучи натуральним емульгатором, лецитин сприяє фізичній стабільності. Він також може посилювати протимікробні та антисептичні властивості евгенолу. (6)
  5. Активізує репродуктивну функцію у чоловіків. (7)
  6. Благотворно впливає на жінок в період менопаузи і сприяє зниженню рівня втоми. Ефект підтверджений клінічними дослідженнями, проведеними на жінках. (8)

Окрім перерахованого вище, лецитин бере участь у транспортуванні корисних речовин і мікроелементів в тканини, органи. Необхідний для правильного внутрішньоутробного розвитку плоду. Сприяє регенерації клітин. Допомагає нормалізувати баланс жирів і мінералів, що впливає на зниження ваги. Тому лецитин рекомендований як щоденна харчова добавка. (1)

Правила прийому лецитину

Лецитин рекомендовано приймати всім, але особливо людям старше 50 років, так як добавку використовують в якості профілактики від хвороби Альцгеймера. (4) Немовлятам до 12 місяців добавка може бути призначена тільки за медичними показаннями. Дозволяється приймати жінкам під час вагітності та в період лактації. (1)

Були проведені дослідження, спрямовані на виявлення токсичного впливу критичних доз лецитину. У результаті група вчених встановила, що лецитин не викликає негативних реакцій, за винятком індивідуальної непереносимості. (1)

Речовина використовується в фармацевтичних продуктах як активний інгредієнт, а також в якості допоміжного засобу. Середня денна доза лецитину для підлітків і дорослих разом з продуктами харчування близько до 2000 мг, при необхідності можливе збільшення до 6000 мг/день. (1)

Як приймати

Лецитин, скільки приймати? Рекомендовано 350-700 мг 3 рази на день для дорослих. Для дітей дозування виглядає наступним чином:

  • від 1-3 років ¼ дорослої дозування;
  • від 3-7 років 1/3 дорослого дозування;
  • від 7-12 років ½ дорослої дозування.

Що стосується гранульованого лецитину, то його приймають по 1/2 столової ложки 3 рази на день. Приймати слід під час їжі.

Перед прийомом необхідно проконсультуватися з лікарем, який визначить дозування і тривалість курсу.

Період прийому лецитину

Залежить лецитин, скільки приймати, від цілей його прийому. Курс лікування визначається індивідуально лікарем, в середньому становить близько 3 місяців. При необхідності, він може бути продовжений ще на місяць.

Що таке соєвий лецитин

Найбільш часто використовують харчові добавки з бобів сої. Поговоримо докладніше про те, що таке соєвий лецитин. Цей харчовий компонент зустрічається не тільки в якості окремої добавки, але часто є в складі харчових продуктів (емульгатор Е322). Його користь була доведена, і він є дозволенною харчовою добавкою в ЄС. (1) Його використовують у харчовій і кондитерській промисловості, при виробництві масложирової продукції, в косметичних і фармакологічних цілях. У складі лецитину є кислоти, Омега-3, Омега-6, Омега-9, залізо, цинк, холін, вітамін В4, Е, К.

Корисні властивості соєвого лецитину:

  • нормалізує рівень холестерину;
  • знижує стрес, неспокій;
  • покращує когнітивну функцію;
  • нормалізує артеріальний тиск;
  • сприяє регенерації шкіри і кращому засвоєнню вітамінів;
  • підсилює антиоксидантний захист (9).

Він так само позитивно впливає на пам'ять, настрій.

Порівняльний аналіз соєвого і соняшникового лецитину

Не менш корисна харчова добавка з насіння і масла соняшника. Спробуємо визначити, який лецитин краще, соєвий або соняшниковий. У цьому допоможе порівняльний аналіз лецитину і його складу.

Різниця в тому, що в соєвому лецитині міститься більше фітоестрогенів. Тому його не рекомендується приймати чоловікам, хлопчикам і жінкам з підвищеним рівнем естрогену.

Лецитин, виділений з соняшника, містить більший відсоток фосфоліпідів, які захищають печінку. Тому для нормальної роботи печінки, її відновлення рекомендують соняшниковий лецитин.

В іншому соєвий і соняшниковий лецитини однаково ефективні і корисні для організму.

Добавки з лецитином

Лецитин випускається в декількох формах: капсули, гранули, порошок, в рідкому вигляді. Щоб зрозуміти, який лецитин краще приймати, наводимо рейтинг кращих харчових добавок.

  1. Гранули соєвого лецитину від NowFoods. Підходять для дітей та дорослих, їх зручно приймати. Містять оптимальну дозу добавки. У складі немає ГМО і алергенів.
  2. Соєві капсули від NowFoods. Відрізняються оптимальним дозуванням, у складі є натуральний фосфатидилхолин. Желатинові капсули не містять тваринних жирів.
  3. Соняшниковий лецитин в порошку SunflowerLecithinEssentialNutrient, NowFoods. Дуже добре підходить у лікувальних цілях завдяки ударній дозі фосфоліпідів. Містить кальцій, залізо, фосфор, вітаміни.
  4. Лецитин з соняшнику, NowFoods. Містить фосфатидилхолин і велику концентрацію лецитину. Підходить для чоловіків.
  5. Соєвий лецитин у гранулах від Solgar. Містить фосфор, калій, кальцій. Відрізняється підвищеною концентрацією лецитину.
  6. Соєвий порошок від LifeExtension. Відрізняється нейтральним смаком, підходить дітям і дорослим. Містить 97% фосфідів. Без ГМО.
  7. Лецитин з яєчного жовтка Nature's Plus. Не містить сої і глютену. Додаткові речовини: целюлоза, стеарат магнію, ді-кальцію фосфат. Хороша добавка тваринного походження.
  8. Соєвий лецитин від Natrol у желатинових капсулах. Містить натуральні фосфоліпіди, холін і інозитол.
  9. Соєвий лецитин від BluebonnetNutrition. Підходить для дітей старше 3-х років. Містить кальцій, фосфор, магній, калій, холін, інозит, фосфоліпіди.
  10. Соєвий лецитин DoppelHerz. Збагачений вітамінами групи В. Має зручну форму випуску в капсулах. Упаковка розрахована на місяць прийому.

Якщо говорити про форму випуску, то дітям зручніше давати в рідкому вигляді. Гранули та порошок можна додавати в соки, салати, їжу. А капсули зручніші для прийому на роботі або в дорозі.

Стаття носить інформативний характер і не може використовуватися в якості призначення до прийому препарату. Перш ніж ввести в раціон харчову добавку, слід проконсультуватися з лікарем, який призначить дозування і курс лікування.

Джерела

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7010002/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17237720/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31380553/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796586/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21857075/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5377508/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682803/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29310653/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33285169/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25414047/