Про вітамін С сьогодні напевно відомо всім. Можливо вам доводилося приймати його, коли у вас було якась застуда. Або можливо, коли ви хотіли позбутися зморшок. Але, насправді, цей вітамін є більш багатогранним.
Вітамін С сприяє відновленню тканин організму, кісток, кровоносних судин, шкіри, а також активному росту волосяного покриву.
Людський організм не виробляє вітамін С, тоді як його запаси повинні заповнюватися день у день.
Це потужний антиоксидант, який бореться з негативним впливом вільних радикалів. Саме в зв'язку з цим вітамін С виступає як профілактичний засіб від ОНКО захворювань, хвороб серцево-судинної системи і катаракти.
З його допомогою можна поліпшити роботу імунної системи. Крім того, організм почне швидше засвоювати залізо.
Щоб заповнити дефіцит вітаміну С, необхідно дотримуватися такого дозування:
- Чоловіки, що не палять - 90 мг на добу
- Жінки, що не палять – 75 мг на добу
- Чоловіки, що палять - 125 мг на добу
- Жінки, що палять – 110 мг на добу
Згідно з проведеними дослідженнями, щоб підтримувати здоров'я, на добу людині необхідно приймати не менше 400 мг вітаміну С. На ділі ж безліч практикуючих лікарів рекомендують підвищити дозування цього вітаміну до 1000 мг на добу.
Максимальна добова доза цього вітаміну (без ризику для здоров'я) становить – 2000 мг.
Також вітамін С називають аскорбіновою кислотою.
Її хоч і вважають слабкою, але вона не впливає на оксилення організму. Навпаки, продукти, збагачені цим вітаміном, можуть привести до утворення лугу.
Незважаючи на це, кислотність все одно може впливати на шлунково-кишковий тракт у міру просування по шлунку вітаміну С. Так що, якщо через надмірну чутливість шлунка (або виразки, захворювань шлунково-кишкового тракту або кислотного рефлюксу) ви не їсте кислу їжу, то варто почати приймати буферизовану форму вітаміну С.
Вітамін стає буферизованим, коли в аскорбінову кислоту додають солі неорганічної кислоти.
За підсумком виходить резистентна до змін pH речовина, яку варто приймати людям, у котрих занадто чутливий шлунково-кишковий тракт.
Одним з кращих виробників небуферизованих і буферизованих добавок з вітаміном С є California Gold Nutrition. Ці харчові добавки випускаються у формі порошку, капсул і жувальних ведмедиків.
Найбільш комфортне застосування вітаміну С – порошкова суспензія, оскільки, таким чином, ви зможете з легкістю підбирати оптимальне дозування. Також вітамін С у вигляді порошку можна додавати в різну їжу.
Давайте розглянемо декілька варіантів страв, в які можна додати вітамін С.
Смузі з лимоном і чорницею
Складові:
- Молоко з мигдалю (несолодке) - 1 склянка
- Зелень – 1 склянка
- Вітамін С в порошковій формі – 1 мірна ложка
- Насіння чіа – 1 чайна ложка
- Свіжа петрушка – 2 гілочки
- Олія кеш’ю – 1 столова ложка
- Цедра лимону - ¼ чайної ложки
- Сік дольки лимону
- Заморожена чорниця – 1 склянка
Як приготувати смузі?
Беремо перші 8 вищеперерахованих складових і перемішуємо їх блендером до стану однорідності.
Потім додаємо чорницю і ще раз блендером.
Вівсяна каша
Складові:
- Молоко з мигдалю (несолодке) - 1 склянка
- Вівсяні пластівці - 1/3 чашки
- Порошок вітаміну С - 1 мірна ложка
- Насіння льону (молоте) - 1 столова ложка
- Масло кокосу – 1 столова ложка
- Кориця - 1/4 чайна ложки
За бажанням додатково можна додати цедру апельсина і кленовий сироп.
Як приготувати вівсяну кашу?
У каструлі підігріваємо молоко мигдалю і пластівці до тих пір, поки не випарується рідина. Далі додаємо корицю, лляне насіння, масло кокосу і порошкову варіацію вітаміну С.
Підігрійте вівсяні пластівці і мигдальне молоко в каструлі на плиті, поки рідина не вбереться.
Все це розмішуємо до однорідної консистенції, поки кокосове масло не розтопиться.
Знімаємо з вогню.
Смачного!